STOP THE PRESS!

Viulisti

ViulistiOhjaus: Paavo Westerberg
Käsikirjoitus: Emmi Pesonen, Paavo Westerberg
Tuottajat: Mikko Tenhunen, Ulla Simonen
Näyttelijät: Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Kim Bodnia, Samuli Edelmann, Misa Lommi
Arvio: 5/5

Karin Nordström (Kuusniemi) on lahjakas viulisti, jonka kansainvälinen ura on ottamassa edistysaskelia. Erään konsertin jälkeen hän joutuu auto-onnettomuuteen ja hänen kätensä vaurioituu niin, että huippuviulistin ura katkeaa saman tien. Tilanteestaan katkeroitunut nainen palaa takaisin viulunsoiton opettajan työhönsä. Hän kohtaa tunnilla parikymmentä vuotta nuoremman Antin (Uusivirta), joka osoittautuu hyvinkin kehityskelpoiseksi viulistiksi. Pian Antti huomaa olevansa rakastunut opettajaansa ja näkee tässä tilaisuutensa hyödyntää tätä uransa eteenpäin viemisessä. Myös Karin tuntee suurta vetovoimaa nuoreen mieheen ja pyrkii kaikin tavoin auttamaan tätä eteenpäin. Karin on pyytänyt entistä rakastettuaan, huippukapellimestari Björn Darrenia (Bodnia) opettamaan oppilaitaan. Ennen kuin opetus pääsee alkamaan, joutuu Björn palamaan takaisin Kööpenhaminaan, sillä siellä pääviulisti on joutunut jättäytymään konsertista. Karinilla on ajatus siitä, kuka korvaava soittaja voisi olla, mutta silläkin on oma hintansa.

Paavo Westerbergin ohjaama ja puolittain käsikirjoittama Viulisti avaa kotimaisen elokuvavuoden 2018 täydellisesti, sillä sitä tämä elokuva todellakin on. Viulusti ei tosin oikeastaan ole kotimainen elokuva, vaan keskieurooppalainen, sillä sen jokaisesta elementistä jää tunne siitä, että olisit nähnyt esimerkiksi puolalaisen tai saksalaisen laatuelokuvan. En halua tällä nyt mollata suomalaista elokuvaa, mutta tämän elokuvan tarina ja visuaalinen näkökulma näyttelijäsuorituksineen on jotenkin tuoreempi ja samalla myös näyttävämpi. Pesosen ja Westerbergin käsikirjoituksessa on sellaista otetta, jossa yhdistyy teatterimaisuus elokuvamaiseen ilmeeseen. Teatterin puolella mainetta niittänyt Westerberg yhdessä Pesosen kanssa on onnistunut luomaan tarinan, joka todella koskettaa.

Millainen ihminen on itsekeskeinen itserakas paskiainen, joka pyrkii pönkittämään omaa hajonutta kunnianhimoaan pelaten samalla vaarallista peliä oman todellisen elämänsä eli perheensä suhteen? Näyttelijäsuoritukset osuvat täysin nappiin. Viime aikoina harvakseltaan elokuvissa näytellyt Matleena Kuusniemi Karinina tekee yhden uransa tasokkaimmista rooleista. Hän pystyy luomaan katsojan eteen niin kylmän hahmon, että oikein puistattaa. Lämpöä ei tässä hahmossa ole oikeastaan lainkaan, vaan nainen on täysin viileä – kuten katkeroituneen juonijan pitääkin olla. Silta-sarjasta tutun Kim Bodnianin esittämä Darren on sopiva tasapainottamaan Karinin hahmon ailahtelavuutta. Siihen lisättynä Olavi Uusivirran Antti ja Samuli Edelmannin esittämä Karinin mies saavat naisen elämän sekoittumaan tunteiden valtakunnassa. Viulisti on aidosti laadukas kotimainen elokuva, joka on visuaalisuudestaan lähtien aitoa eurooppalaista elokuvaa.

Jukka L. Savolainen for smacktheajack.net

Photo’s Copyright by SF Film, 2018

Traileri: