STOP THE PRESS!

Jenny Carlssonin maalaukset taltuttavat hurjistuneet luonnonvoimat

Jenny Carlsson Aura, 2017 Öljyväri kankaalle 160 x 180 cm

Jenny Carlsson
Aura, 2017
Öljyväri kankaalle
160 x 180 cm

Jenny Carlsson: Bedarra
Galerie Forsblom, 12.1.–11.2.2018

Jenny Carlssonin (s. 1984) väkevä ilmaisu yhdistää toisiinsa hurjistuneet luonnonvoimat ja talvehtivan maalaismaiseman kodikkaan vaatimattomuuden. Näyttelyn nimi Bedarra kuvaa tyyntymisen hetkeä voimakkaan myrskyn jälkeen. Hetki vastaa tilaa, jota Carlsson etsii öljyvärimaalauksissaan. Hän kuvaa olomuotoja, joissa väri muuttuu, savustuu ilmaan ja sulautuu yhteen. Värisävyt ja tekstuurit lähenevät maaperää ja kalliota mutta myös ihmisen luontoon jättämää maanviljelyksen jälkeä. Carlsson työskentelee suurten ja pienten kuvakokojen kanssa rinnakkain. Suuret maalaukset tutkivat maastoa, mädäntynyttä ruohoa ja pohjattomia järviä. Pienemmissä maalauksissa katse suunnataan kauemmas kohti horisonttia.

Carlssonin uusissa teoksissa pensselinvedot ovat aiempaa suurempia, värit entistä voimakkaampia ja fyysisen maalaustavan jäljet yhä näkyvämpiä. Öljyinen, jopa likainenkin maalausprosessi vaatii taiteilijalta vahvaa keskittymistä ja henkistä läsnöoloa. Hänen työskentelynsä on sekä suunnitelmallista että intuitiivista. Carlssonia kiinnostavat katsomisen tavat sekä se, kuinka näkemistä ja ympäristön kokemista voi kehittää maalaustaiteen kautta.

Uumajan kuvataideakatemiasta valmistuneen Carlssonin teoksia on ollut esillä muun muassa Karlskronan taidehallissa sekä Malmön taidehallissa. Hänen töitään kuuluu merkittäviin pohjoismaisiin taidekokoelmiin, kuten Aalto-yliopiston, Västerbottenin museon sekä Blekingen museon kokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Tukholmassa.