STOP THE PRESS!

Riku Mäkisen kollaaseissa yhdistyvät taidegrafiikka ja maalauksellisuus

Riku Mäkinen Plantasia, 2017 Kollaasi alumiinille 100 x 100 cm

Riku Mäkinen
Plantasia, 2017
Kollaasi alumiinille
100 x 100 cm

Riku Mäkinen: Back and Forth
Galerie Forsblom 12.1.–11.2.2018

Riku Mäkisen (s. 1974) kollaasiteosten kaarevat muodot ja rikkaat värit muistuttavat 60-luvun muhkeista muovikalusteista, printtikankaista ja tieteisutopioista. Rytmikkäiden teosten innoittajiin kuuluu myös taiteilijan intensiivistä työskentelyä keventävä hyväntuulinen musiikki. Näyttelyn nimi Back and Forth viittaa niin abstraktien sommitelmien luomaan liikevaikutelmaan kuin sattuman ja erehdyksen värittämään tekoprosessiinkin. Työskentely on taiteilijalle nopeatempoista materiaalin poistamista ja lisäämistä. Mäkinen ei luonnostele teoksiaan. Lähtökohtana on alumiinille leikattu muoto, jonka ympärille kuva rakentuu sommittelemalla värejä niin, että teos säilyttää tasapainonsa ja dynamiikkansa. Kerroksittainen työskentely jättää naarmuja ja paperin repeämiä alumiinin pinnalle. Konstruktivistisesta ilmestään huolimatta teokset ovat pohjimmiltaan ekspressiivisiä, sillä muodot ja värivalinnat syntyvät tunnepohjalta.

Uransa taidegraafikkona aloittanut Mäkinen on kehittänyt tekniikkansa painomenetelmiä soveltaen. Hän värjää kollaasiteostensa paperit painamalla niihin itsesekoittamiaan värisävyjä. Selkeän geometrinen muotokieli juontuu grafiikan vanhoista menetelmistä, kuten leikkuufilmien ja maskikalvojen käytöstä, joita hyödynnettiin pitkään esimerkiksi mainoskuvitusten tekemisessä. Suoraan metallilaatalle liimatut muodot sekä eloisa lakkapinta mahdollistavat maalauksellisen jäljen. Aivan kuten taidegrafiikassakin, sattumalla on osuutensa lopputuloksessa.

Mäkinen on opiskellut Kuvataideakatemian maisteriohjelman lisäksi kuvanveistoa ja mediataidetta Lahden Taideinstituutissa. Hän on toiminut myös vierailevana opettajana useissa suomalaisissa taidekouluissa. Mäkisen teoksia kuuluu muun muassa Valtion taidekokoelmaan sekä Sara Hildénin säätiön kokoelmiin.