STOP THE PRESS!

Jack Witikan elämäkerta on keskeistä suomalaista teatterihistoriaa

Maria-Liisa Nevala: JACK WITIKKA Suomalaisen teatterin suurmiesMaria-Liisa Nevala
JACK WITIKKA
Suomalaisen teatterin suurmies

Kiehtova elämäkertateos teatterin rajoja rikkoneesta uudistajasta, jonka teatteri-, ooppera- ja elokuvaohjaajan ura kesti yli neljä vuosikymmentä. Kirja sisältää runsaasti uutta tietoa Suomen teatterihistoriasta 40 vuoden ajalta.

Vuonna 1953 Suomen Kansallisteatteriin kiinnitettiin omaperäisenä lupauksena koettu ohjaaja, joka jätti pian jälkensä suomalaiseen teatteri-ilmaisuun. Tyylikkäästä, komeasta ja hieman etäisestä Jack Witikasta tuli sittemmin Kansallisteatterin apulaisjohtaja ja johtaja. Vielä 1980-luvulla hän toimi Svenska Teaternin johtajana.

Pitkän uransa aikana Witikka teki yhteistyötä lähes kaikkien aikansa nimekkäimpien näyttelijöiden kanssa. Hänen luottonäyttelijöitään olivat mm. Tauno Palo, Pentti Siimes, Tarmo Manni, Joel Rinne, Jussi Jurkka, Matti Ranin, Esko Salminen ja eritoten Tea Ista.

Witikka toi näyttämöillemme modernistisen tavan ajatella ja nähdä. Oppinsa Witikka haki brittiläisestä ja ranskalaisesta elokuvasta ja teatterista. Ratkaisevaksi Witikalle muodostui työtoveruus ja elinikäinen ystävyys englantilaisen huippuohjaajan Michael Powellin kanssa.

Kirja kertoo myös Jack Witikan henkilökohtaisen elämän dramaattisista käänteistä, joihin kuului mm. salattu lapsi sekä suhde Tea Istaan, joka alkoi Witikan ollessa vielä naimisissa ensimmäisen vaimonsa kanssa.

Kirjaan on haastateltu monia tunnettuja näyttelijöitä, mm. Jukka-Pekka Paloa, Esko Salmista, Asko Sarkolaa ja Seela Sellaa. Haastateltujen joukossa ovat myös Veronica Witikka, Heikki A. Reenpää sekä Witikan lapsenlapsi Tuomas Kantelinen.

ISBN/EAN 9789523126039
Sidottu, kuvaliite
381 s.
Ilmestyy viikolla 2/2018

Kirjallisuuden professori, FT Maria-Liisa Nevala oli Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja vuosina 1992–2010. Nevala väitteli tohtoriksi 1972 kotimaisesta kirjallisuudesta ja toimi Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden apulaisprofessorina ja professorina 1977–1992. Lontoon yliopiston vierailevana professorina hän toimi 1982–1983. Vuosina 1970-1995 hän opiskeli tai toimi tutkijana myös Ranskassa, Länsi-Saksassa ja Amerikassa. Nevalalle myönnettiin vuonna 2009 Suomen näyttämötaiteen kultainen kunniamerkki, Ida Aalberg -mitali sekä vuonna 2011 Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton kultainen kunniamerkki. Hän on julkaissut useita teoksia kirjallisuudesta ja teatterista.