STOP THE PRESS!

AJIMA katsoo takaisin

Ajima, photo: Paul Seaby

Ajima, photo: Paul Seaby

Missä oikein olemme? Ennustajan puheilla? Elävässä installaatiossa? Vinksahtaneessa piirretyssä vai kehonhuoltotunnilla?

Zodiakin kevätkausi 2018 käynnistyy kansainvälisellä vierailulla kotimaisin maustein. AJIMA on koreografi-ohjaaja Marc Philipp Gabrielin, tanssija-esiintyjä Maija Karhusen ja visualisti Friederike Meesen yhteisteos. Esitys vierailee Zodiak Stagella Kaapelitehtaalla 17.–23. tammikuuta.

AJIMA sai alkunsa HZT-tanssikorkeakoulussa Berliinissä 2013, kun Marc Philipp Gabriel kysyi opiskelutoveriaan Maija Karhusta mukaan yhteistyöhön – tekemään freak shown, jonka friikki olisi synnynnäistä sidekudossairautta sairastava Karhunen.

– Tajusimme kuitenkin hyvin nopeasti, että lähtökohta ei ollut hedelmällinen. Sen sijaan ryhdyimme keräämään erilaisia sosiaalisia oletuksia, joita me ihmiset jatkuvasti teemme toisistamme ulkonäön perusteella, Gabriel kertoo.

– Varsinkin länsimaiset yhteiskunnat rakentuvat vahvasti toiseuttamisen ja marginalisaation varaan. Meidän pitää kuitenkin ymmärtää, että normit muuttuvat. Yritämme AJIMAssa näyttää, että sosiaalinen kanssakäyminen on jatkuvaa neuvottelua. Neuvottelua, josta tulee tasapuolista vain, jos etulyöntiasemassa oleva luopuu osasta vallastaan.

Yleisö kohtaa esityksessä hahmon nimeltä Ajima. Ajima on todellinen ja feikki, yksityinen ja julkinen, arkinen ja teatraalinen. Hän paljastaa ja peittää asioita itsestään, suostuu kliseisiin, kunnes hajottaa ne palasiksi; huijaa ja puhuu totta, asettuu katsottavaksi, mutta katsoo myös takaisin.

Esityksen aikana auktoriteetin, komedian, vallan ja tuntemattoman väliset suhteet ovat jatkuvassa muutostilassa, samaan aikaan intiimisti ja mahtailevasti. AJIMA kyseenalaistaa väsymättä rutiininomaisen halumme tehdä pysyviä oletuksia toisistamme ja itsestämme.

Esityksen taiteellisen työryhmän kolmas jäsen on lavastaja-visualisti Friederike Meese. Hänen käsialaansa ovat teoksen lavastus ja puvustus.

– Olemme onneksemme saaneet esittää tätä teosta neljän vuoden ajan eri maissa ja erilaisissa konteksteissa, mikä on vahvistanut teosta. Vaikka AJIMA on hyvin henkilökohtainen sooloesitys, se on myös yhteisöllinen teos, Gabriel toteaa.

AJIMA nähdään Zodiak Stagella viisi kertaa ajalla 17.–23.1.2018. Päiväesitykset pe 19.1. ja ti 23.1. on varattu kahdeksasluokkalaisille Taidetestaajille.

 

VIERAILUESITYS
Marc Philipp Gabriel: AJIMA

Esitys: Maija Karhunen
Konsepti, koreografia, video: Marc Philipp Gabriel
Näyttämö & puvut: Friederike Meese
Alkuperäistuotanto: Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (HZT)

Kiitokset: Jess Curtis, Maria Francesca Scaroni, Cécile Bally, Inna Krasnoper, Wenzel Vöcks

Tukija: Goethe Instititut / NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media on the basis of a decision by the German Bundestag.

Ensiesitys: ke 17.1.2018 klo 19.00, Zodiak Stage, Kaapelitehdas, V-aula (Tallberginkatu 1), Helsinki
Muut esitykset: pe 19.1. klo 12.00 (loppuunvarattu) | la 20.1. klo 19.00 | su 21.1. klo 15.00 | ti 23.1. klo 12.00 (loppuunvarattu)

Teosalustus 20.1. klo 18.15–18.45.
Taiteilijatapaaminen 21.1. esityksen jälkeen.

Liput: 27,50/20,50/16,50 €
Lippuja ennakkoon: Tiketti