STOP THE PRESS!

Karl Henrik Edlundin runollisissa matkakuvissa ollaan unen ja valveen välitilassa

Alina Saint Petersburg, 2013, photo: Karl Henrik Edlund

Alina Saint Petersburg, 2013, photo: Karl Henrik Edlund

Ajan pysähtyneisyyden tunne ja kaipuu elävät Karl Henrik Edlundin runollisessa kuvamaailmassa. Valoisat tunnit -näyttelyn kuvat on otettu kuuden vuoden aikana (2008–2013) matkoilla Pohjoiskalotissa ja Luoteis-Venäjällä sekä Edlundin omassa arkielämässä Pietarissa ja Ahvenanmaalla.

Edlund yhdistää kuvissaan dokumentaarisuutta ja fiktiivisyyttä. Näyttely kuvastaa unen ja valveen välitilaa, jossa ajan merkitys on samalla sekä ehdoton että lohdullinen: valo on sekä ajan että elämän edellytys, ja aina elämän puolella.

Näyttelyn nimi viittaa Edlundin isoisän tekemään aurinkokelloon, joka sijaitsee kalastajamökin pihalla Ahvenanmaan saaristossa. Aurinkokellon kylkeen on kirjoitettu latinankielinen sananlasku ”Horas non numero nisi serenas”, suomeksi käännettynä “lasken vain valoisat tunnit”.

Kuvasarja on ilmestynyt Bright Hours -nimisenä valokuvataidekirjana (Journal, 2016). Teos oli Vuoden valokuvataidekirja 2017 -kilpailun finalisti.

 

Karl Henrik Edlund (s. 1987) on Porvoosta kotoisin oleva valokuvaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä, Ahvenanmaalla ja Pietarissa. Hän on opiskellut kuvajournalismia Ruotsissa Nordens Fotoskolanissa ja elokuvataidetta Göteborgin yliopiston Akademin Valandissa.

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

 

Karl Henrik Edlund: Valoisat tunnit
Suomen valokuvataiteen museo, Projekti-tila
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Näyttelyn avajaiset to 11.1. klo 17–19. Karl Henrik Edlundin taiteilijatapaaminen klo 16–17. Avajaisiin ja taiteilijatapaamiseen vapaa pääsy.

Näyttely avoinna 12.1.–18.3.2018

Liput 10/5/0 euroa, Museokortilla vapaa pääsy
ti–su klo 11–18, ke 11–20, ma suljettu