STOP THE PRESS!

Porco Rosso (Kurenai no buta)

porco_rossoOhjaus ja käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Tuotanto: Toshio Suzuki
Pääosissa: Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Sanshi Katsura, Greg Ellis, Tsunehiko Kamijô, Akemi Okamura
Arvio: 4,5/5

Japanilainen Hayao Miyazaki on eittämättä animaation mestari. Miyazakin ja Isao Takahatan 1985 perustaman Studio Ghiblin voi melkeinpä sanoa nostaneen animaation aikuisten tasolle Disneyn söpöilyjen jäljiltä. Miyazakin piirustuspöydältä on syntynyt mm. sellainen viiltävän kaunis mestariteos kuin Henkien kätkemä.

Erinomainen on myös Porco Rosso. Se kertoo ensimmäisen maailmansodan lentäjä-ässästä, joka on muuttunut siaksi menetettyään taistelussa lentäjäkollegansa. Nyt 1920-luvulla Porco Rosso suojelee Adrianmerellä seilaavia laivoja merirosvoilta. Kaunis mekaanikkotyttö pitää huolta Porco Rosson punaisesta lentoveneestä ja siinä sivussa myös miehestä itsestään. Mekaanikon sydämestä kilpailee myös amerikkalainen lentäjä Donald Curtis. Lopullinen välienselvittely odottaa.

Miyazakin piirrosjälki on upeaa. Hänen viivansa kirjaimellisesti lentää. 1920-luvun ilmapiiri on taiten luotu, ja henkilöhahmoihin on saatu syvyyttä, jota harvoin piirretyissä näkee. Ilmataistelut ovat sen luokan vauhdikkaita, että jopa tällainen liki kaiken nähnyt setämies joutuu pitelemään penkistä kiinni. Porco Rosso on jännittävä, vauhdikas ja holtittoman hauska.

Ekstroista löytyy mainio koko elokuvan pituinen kuvakäsikirjoitus; mestari on näköjään mestari luonnostellessaankin. Lisäksi lyhyt tuottaja Suzukin haastattelu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by PanVision, 2008