STOP THE PRESS!

Yksinäisyyttä lievittävä Ystäväpiiri-ryhmä käynnistyy Lohjalla

Ikääntyneiden ihmisten yksinäisyyttä lievittäviä uusia Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy keväällä. Ystäväpiiri-ryhmät tarjoavat mahdollisuuden uusien ystävien löytämiseen ja mukavaan tekemiseen yksinäisyyttä kokeville ikääntyneille ihmisille.


Yhdessäoloa ja iloa

Ystäväpiiri-ryhmiä ohjaavat Vanhustyön keskusliiton toteuttamaan Ystäväpiiri-koulutukseen osallistuvat ohjaajat, jotka toimivat paikallisissa organisaatioissa ja yhteisöissä. Ystäväpiiri-ryhmiä käynnistyy keväällä Espoossa, Helsingissä, Lohjalla ja Vantaalla.  Suljettu Ystäväpiiri-ryhmä kokoontuu 12 kertaa kolmen kuukauden ajan, ja siihen osallistuu korkeintaan kahdeksan henkilöä. Ryhmien sisällöt suunnitellaan osallistujien toiveiden mukaan, ja ryhmäläiset haastatellaan ennen ryhmätoiminnan aloittamista.

Ystäväpiiri-ryhmiin osallistuneet iäkkäät ihmiset ovat kokeneet vertaistuen, kokemusten jakamisen, mukavan yhdessä tekemisen, hyvän yhteishengen ja huumorin olleen keskeisiä asioita toiminnassa. Ystäväpiiri-ryhmiin osallistuneista 98 % suositteleekin toimintaa muille, ja yli 90 % osallistuneista kokee yksinäisyytensä lievittyneen ryhmän ansiosta.


Tutkitusti toimiva malli

Ystäväpiiri-toimintaa on kehitetty Vanhustyön keskusliitossa kymmenen vuoden ajan. Tutkitusti vaikuttava ja voimaantumista tukeva ryhmätoimintamalli on levinnyt ympäri Suomen, ja Ystäväpiiri-ryhmiin on osallistunut tähän mennessä yli 8000 iäkästä ihmistä. Ohjaajia on koulutettu lähes 900. Ystäväpiiri-mallia hyödynnetään mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa: toimintaa toteutetaan vuosittain n. 40 paikkakunnalla.

Vanhustyön keskusliitto – Centralförbundet för de gamlas väl ry on asiantunteva, ihmisläheinen ja aktiivinen toimija, joka valtakunnallisena keskusjärjestönä edistää vanhusten ja ikääntyvien hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta. Ystäväpiiri-toiminta toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen varoin