STOP THE PRESS!

All the Money in the World

Copyright: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. All Rights Reserved. Photo credit: Giles KeyteOhjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: David Scarpa perustuen John Pearsonin romaaniin
Tuotanto: Chris Clark, Quentin Curtis, Dan Friedkin, Mark Huffam, Ridley Scott, Bradley Thomas, Kevin J. Walsh
Näyttelijät: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Christopher Plummer, Romain Duris, Charlie Plummer, Timothy Hutton, Dan Friedkin
Arvio: 5/5

Katkerassa avioerossa äitinsä Gailin (Williams) huomiin jäänyt kuusitoistavuotias John Paul Getty III  (Charlie Plummer) joutuu eräänä iltana Rooman kadulla kidnapatuksi. Koska pojan isoisä on maailman kuulu öljymiljardööri J. Paul Getty (Christopher Plummer), niin kaappaajat vaativat tältä 17 miljoonan dollarin lunnaat. Siinä missä äiti on hädissään poikansa olinpaikasta ja siitä, onko tämä yleensäkin elossa, isoisä puolestaan on keskittynyt öljyn tuomaan rahaan. Eikä hän muutenkaan välitä ex-miniästään, mutta tarjoaa tälle pojan etsintää varten turvallisuusekspertti Fletcher Chasen (Wahlberg) palveluksia. Miljardööri on haluton neuvottelemaan kaappareiden kanssa,  eikä se todellakaan auta etsintäoperaatiota yhtään. Pojan henki kun on vaakalaudalla.

Vaikka elokuva itsessään perustuu John Pearsonin romaaniin, niin taustalla on kuitenkin tosi tarina. Kuten sanotaan, joskus totuus on taruakin ihmeellisempi. Ohjaaja Ridley Scott tunnetaan parhaiten vauhdikkaista toiminta- ja jännityselokuvistaan, kuten Thelma ja Louise tai Musta sade sekä sci-fi -klassikoista Alien – kahdeksas matkustaja ja Blade Runner. All the Money in the World tarjoaa toki tuttua scottimaista visuaalista jännitystä, mutta tarinaltaan se poikkeaa monista hänen elokuvistaan. Tässä käsitellään melko hyvin rahan vaikutusta ihmiseen ja hänen tekemisiinsä. Eräässä kohtauksessa vanha herra on ostamassa 7 miljoonalla dollarilla harvinaista taulua – ja lähes samaa summaahan kaapparit vaativat pojan vapautuksesta.

Harvakseltaan käsikirjoituksia tehnyt David Scarpa on tehnyt uransa parhaimman käsikirjoituksen. Se on älykäs, jännittävä ja ennen kaikkea tarjoaa ohjaajalle hyvän pohjan omalle tulkinnalleen. Eikä Scott epäonnistu, vaan tekee yhden uransa kovimmista jutuista. Vaikka kohtaukset ovatkin pidempiä kuin yleensä maestron elokuvissa, niin leikkaukset ovat sitäkin tiukempia, rytmittäen tarinaa sopivalla tavalla. Siihen kun lisätään loistava näyttelijäkunta kautta linjan, niin ilo on tällaista elokuvaa katsellessa. Michelle Williams tekee loistokkaan roolisuorituksen laidasta laitaan tunteilevana, mutta kuitenkin tiukan ilmeen pitävänä naisena. Mark Wahlberg tukee mainiosti tämän työskentelyä, vaikka hänen oma roolisuorituksensa on vähän yksioikoinen. Kun Kevin Spacey siirrettiin syrjään elokuvasta ahdistelusyytösten alettua, Scott päätti kuvata nuo vanhan herran kohtaukset lähestulkoon uusiksi. Hän pestasi tilalle veteraaninäyttelijä Christopher Plummerin, joka korkeasta iästään huolimatta on kovassa vedossa – kuten ohjaaja itsekin. Plummer tekee hahmostaan hienostuneella tavalla härskihkön omahyväisen tyypin, joka ei oikeastaan arvosta ketään. All the Money in the World on kerrassaan hieno elokuva Sir Ridley Scottilta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright: ©2017 ALL THE MONEY US, LLC. All Rights Reserved. Photo credit: Giles Keyte

Traileri: