STOP THE PRESS!

The Guardian Angel – Suojelusenkeli

The Guardian Angel - suojelus enkeliOhjaus, käsikirjoitus, tuotanto: Arto Halonen
Näyttelijät: Pilou Asbæk, Josh Lucas, Rade Šerbedžija, Sara Soulié, Cyron Melville, Christopher Fulford, Mikko Nousiainen, Pamela Tola
Arvio: 4/5
 

1950-luvun Kööpenhaminassa rikostutkija Anders Olsen (Asbæk) kohtaa erikoisen rikosvyyhdin, jota hän aluksi pitää pelkkänä pankkiryöstönä, mutta pian tapaukset muuttuvat entistä vakavammiksi. Tutkijan vaimo kohtaa työpaikallaan omituisen, mutta hurmaavaan miehen Björn Nielsenin (Lucas). Mies on sujuvasanainen ja luonteeltaan karismaattinen, joten häneen on helppo kiintyä jopa hypnoosin omaisesti. Andersin epäilykset miestä kohtaan kasvavat ja siksi hän tarvitsee hypnoosiin erikoistuneen psykiatrin (Šerbedžija) apua. Kun Olsen paneutuu Nielsenin tapaukseen, hän ei edes huomaa joutuneensa miehen pauloihin.

Taidokkaiden dokumenttielokuvien tekijänä tunnettu Arto Halonen on ehtinyt ennen tätä elokuvaa tehdä muutaman tositapahtumiin perustuvan dramatisoidun elokuvan. Eivät ne hullumpia olekaan olleet, sillä tarinankertojana Halonen on osoittautunut erittäin hyväksi taituriksi. Siksi odotukset tältäkin elokuvalta olivat melko korkealla. Eikä hän elokuvansa katsojaa petä, sillä käsikirjoitus ja näyttelijäohjaus toimivat erittäin hyvin, vaikka englanti näyttäisi olleen ohjauskielenä – tai ainakin niin voisi päätellä käytetyn puhekielen perusteella. Olsenia esittävä Asbæk on roolissaan luonteva, kuten Nielsenin roolia näyttelevä Lucaskin. Heidän välilleen syntyy sellaista pahuuden ja hyvyyden välistä kipinää, jota elokuvan tarina kaipaa. Siihen kun sekoitetaan oivallisesti Šerbedžijan esittämän psykiatrin tasapainottavaa otetta, niin kokonaisuus on kasassa. The Guardian Angel – Suojeluenkeli on jälleen kerran taidonnäyte Arto Haloselta.

Janus Tanskanen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Art Films Production, 2018

Traileri: