STOP THE PRESS!

IAMX – Alive in New Light

Tuotanto: Chris Corner
1. Stardust 2. Alive in New Light 3. Break the Chain 4. Body Politics 5. Exit 6. Stalker 7. Big Man 8. Mile Deep Hollow 9. The Power and the Glory
Arvio: 4/5

Heti kun saan tolkkua yhtyeen nimestä, voin googlettaa sen. Ei se ole AM. Eikä AMX vaan IAMX. Bändi on brittiläis-berliiniläisen Chris Cornerin oma, voimakkaasti visuaalinen projekti ja käytännössä yhden miehen yhtye vaikka livekokoonpanossa toki muitakin soittajia nähdään lavalla heilumassa. Hassua muuten, miten levynkansi voikaan pettää. Pistin jalkaani jo hevihousut ja valmistauduin kuulemaan tiukkaa basarijytyytystä, onhan mustanpuhuvahkossa levynkannessa vasarat ja kaikki. No mutta mitä vielä – tämähän on tyylikästä elektropoppia.

Kun iloisensekainen järkytykseni taantuu, tajuan, että Cornerilla on pakka kasassa. Homma etenee jossain Depeche Moden, Hurtsin ja (tähänjokunäitäuusiakokeellisiakonepopbändejä) välimaastossa, hieman hämärissä vesissä ja laulaja Corner itse vetää korkealta ja kovaa kuin…no, minun vertauspakki on nyt tyhjä, 90-luvun Ké? Ihan niin persoonallinen ei lauluäänensä ole mutta se on yhtä aikaa vahva ja nahkea, sävykäs mutta ohut ja siinä riittää oktaaveja. Cornerin vokalisointiin homma ei ainakaan kaadu.

Mitenkäs biisit sitten? Erittäin melodista tavaraa, joka on toteutettu ilmavasti, hieman itseään toistaen mutta ihan kohta tajuan, että IAMX:n tavaramerkki on poksahteleva synabassomatto, joka toistuu aika monesti levyn aikana. Tämä voisi ihan hyvin olla oikein iso yhtye ja varmaan onkin. Jos tällaiselle ei Euroopassa riitä markkinoita niin minä olen mato.

Yksittäisistä biiseistä ei mikään jää oikein sinällään mieleen, no okei , ehkä Exit, joka on rytmiseltä dynamiikaltaan konseptin muista raidoista hieman poikkeava, mutta se kielii voimakkaasta kokonaisuudesta, jossa ei irtobiiseillä tai radiosinkuilla hypetetä. Corner on laatinut taiten erinomaisesti soivan platan, jota kelpaa kuluttaa useampaankin otteeseen. Erityismaininnan ansaitsevat levyn naisvokaalit, joista vastaa…Katherine von Drachenberg! Kyllä, juuri hän. TV-, tatuoija- ja seurapiiritähti Kat von D hönkäilee esteettistä sieluaan levyn neljälle raidalle. Onhan se jo sinällään kulttuuriteko. Kat on kuitenkin The Muija.

Hyvää, iloista mutta samalla vähän alakuloisehkoa klubimusaa, joka on laulettu hyvin ja jonka olemassaolo oikeutuu Chris Cornerin nerokkaalla näkemyksellä. Hänen hyvä biisikynänsä ja vahva musikaalisuutensa tuottaa yhden tämän kevään yllärialbumikokonaisuuksista.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by IAMX Productions Inc, 2017