STOP THE PRESS!

Tero Saarisen ja Kimmo Pohjosen uutuusduetto Breathin Suomen ensi-iltaa juhlistetaan Tampere-talossa 12.5.

Tero Saarinen, Kimmo Pohjonen, kuva: Perttu Saksa

Tero Saarinen, Kimmo Pohjonen, kuva: Perttu Saksa

Koreografi-tanssija Tero Saarisen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen ensimmäinen yhteisteos Breath kantaesitettiin Kanadan kiertueella Quebecissä ja Montrealissa 12.–21.4. Elävää musiikkia, tanssia ja visuaalisuutta yhteen kietova teos sai kanadalaiskriitikoilta ylistävät arviot ja on hurmannut yleisön monitaiteellisuudellaan. Breathin kotimaan ensi-ilta Tampere-talossa on lauantaina 12.5.

Kanadalaismedian mukaan Breath on onnistunut luomaan jotain ennenäkemätöntä. Sanomalehti Le Devoirin kriitikko Mélanie Carpentier nosti arviossaan Breathin Printemps Nordique -festivaalin hienoksi yllättäjäksi ja kuvaili teosta futuristiseksi ja hallusinatoriseksi uneksi. Montrealin Séquences antoi teokselle täydet viisi tähteä ja kehui Breathia kekseliääksi ja hämmästyttäväksi ”surrealistiseksi esseeksi”, joka saa myös katsojan astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Pohjosen musiikkia Séquences kuvaili sinfoniseksi.

Tampere-talon ja Tero Saarinen Companyn yhteistuottama Breath on jo nyt herättänyt laajaa kiinnostusta Suomessa ja kansainvälisesti. Tero Saarinen Company neuvottelee parhaillaan kiertueista useisiin maihin kaudelle 2019/20. Tänä vuonna teos kiertää tuoreeltaan myös muita kotimaan keskeisiä näyttämöitä: Tampereen lisäksi Breath nähdään Turun kaupunginteatterissa 22.5., Aleksanterin teatterissa Helsingissä 29.5. – 1.6. sekä Jyväskylän kaupunginteatterissa 28.9.

”Porilainen puuronpyörittäjä ja hämäläinen hätähousu ottavat oppia toisiltaan”

Tero Saarinen ja Kimmo Pohjonen ovat mykistyneet teoksen maailmanensi-illan saamasta palautteesta:

– Olemme halunneet tässä teoksessa olla uteliaita ja taistella nykyaikana vaivaavaa sulkeutumisen kulttuuria vastaan. Menemme kohti lihallista koskemista ja toista ihmistä. On mahtavaa, että viestimme on mennyt yleisössä läpi, kertoo Pohjonen.

Taiteilijat tulevat hyvin erilaisista taustoista, mutta ensimmäisen yhteisteoksensa myötä he ovat oppineet toisiltaan ja kehittyneet myös omilla epämukavuusalueillaan.

– Kimmossa on aina asunut tanssija, mutta tässä teoksessa hän on todella ottanut haltuun kaiken kehollisen lahjakkuutensa. Liikkuminen 20-kiloisen harmonikan kanssa ei ole helppoa, mutta hän saa sen näyttämään orgaaniselta ja sisäsyntyiseltä. Minä taas olen oppinut käyttämään ääntäni tavalla, jota en ikinä uskonut tekeväni yleisön edessä, kommentoi Saarinen.

– Tero on sellainen porilainen puuronpyörittäjä ja minä taas hämäläinen hätähousu, mutta hämmästyttävän hyvin me tulemme toimeen ja opimme toisiltamme, nauraa Pohjonen.

Kotimaan ensi-iltaa Tampereella Saarinen ja Pohjonen odottavat sekä innostuneina että jännittyneinä:

– Toivomme että voimme tarjota suomalaisille jotain ennennäkemätöntä. Siitä se kokemus syntyy. Se on hieno tunne itsellekin, kun tajuaa esityksen jälkeen että vau – tässä oli nyt jotakin.

Tero Saarinen & Kimmo Pohjonen: Breath

Konsepti Tero Saarinen & Kimmo Pohjonen
Koreografia ja tanssi Tero Saarinen
Sävellys, sovitus ja musiikki Kimmo Pohjonen
Valo- ja lavastussuunnittelu Mikki Kunttu
Pukusuunnittelu Teemu Muurimäki
Äänisuunnittelu ja osasovitus Tuomas Norvio
Koreografin assistentti Henrikki Heikkilä
https://terosaarinen.com/en/media-presenters/media/?section=media&group=touring&production=265

Lisätiedot teoksesta: https://terosaarinen.com/fi/creation/breath
Breathin kotimaan ensi-ilta Tampere-talossa: www.tampere-talo.fi/breath