STOP THE PRESS!

Solo: A Star Wars Story

Solo: A Star Wars StoryOhjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan
Tuotanto: Kathleen Kennedy, Allison Shearmur
Näyttelijät: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Phoebe Waller-Bridge, Paul Bettany, Joonas Suotamo
Arvio: 3/5

Kuten nimikin kertoo, Star Wars saagan ”esiosat” ovat edenneet kukkoilevan sankari Han Solon nuoruudenaikaiseen tarinaan. En liikaa paljasta elokuvan juonta, mutta se kertoo, kuinka nuori sankarimme rakastuu kuvankauniiseen Qi’raan  (Clarke), tapaa Lando Calrissianin (Glover) ja voittaa korttipelissä tältä legendaarisen Millennium Falcon -aluksen. Sekä ennen kaikkea siitä, kuinka sankarimme kohtaa ison tarvaturkkisen Chewbaccan (Suortamo), josta tulee myös pikkuhiljaa aluksen apulaiskapteeni. Kohtaamme myös ilkeämielisen Dryden Vosin (Bettany).

Kun Disney-yhtiö osti Lucasfilmin muutama vuosi sitten, he ilmoittivat kehittelevänsä useita saagasta erillisiä tarinoita. Yksi tällaisista on Solo ja yhtiönkin mukaan nyt käsitellään sitä, kuinka hänestä tuli se sankari jollaisena hänet me tunnemme. Alunperin elokuvaa olivat tekemässä Lego-elokuvalla mainetta ansaineet Christopher Miller ja Phil Lord, mutta jossain vaiheessa heidän käsittelytapansa tarinan suhteen ei innostanut tuottajia ja he saivat potkut tuotannosta. Tilalle palkattiin melko tasapaksuja tarinoita elokuvissaan kertonut Ron Howard, joka sai lopulta suorittaa homman loppuun. Se onkin tämän elokuvan suurin ongelma. Howardin tapa käsitellä tarinoita on turvallinen, eikä hän saa käsikirjoituksiin sellaista voimaa mitä ne kaipaisivat. Sama juttu tämänkin kanssa. Mies tekee ammattimaista työtä, mutta omalaatuista näkemystä kuitenkaan ei ole. Solo onkin enemmän studiomainen elokuva kuin elokuvatekijöiden näköinen juttu. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, millainen Millerin ja Lordin elokuva olisi ollut. Harmi, ettei sitä koskaan nähdä.

Lisämateriaalia on tarjolla reilusti. Mukana on mm. ohjaaja Howardin ’pyöreä pöytä’, jonka ympärillä elokuvan näyttelijät keskustelevat tästä elokuvasta ja Star Wars -saagasta yleensäkin. Kasdan on Kasdan esittelee isä ja poika Kasdanin, jotka ovat toimineet elokuvan käsikirjoittajina. Mukan on myös paljon making of -dokumentteja ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Lucasfilm Limited, 2018

Traileri: