STOP THE PRESS!

TTT:n ja Teatteri Siperian uusi yhteistyö Kylä kertoo maaseudusta ja yhtenäiskulttuurin murenemisesta

Kylä

Kuvassa: Tuukka Huttunen, Marika Heiskanen ja Juha Junttu. Kuva: Petri Kovalainen

Tampereen Työväen Teatteri ja tamperelainen Teatteri Siperia tuottavat yhteistyössä Kellariteatterin syksyyn uuden kotimaisen ensi-illan. Lokakuussa 2018 kantaesityksensä saava Kylä on absurdi, musiikillinen komedia autioituvasta maaseudusta, yhtenäiskulttuurin murenemisesta ja mahdottomista haaveista.

Näyttelijät Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Juha Junttu ottavat teeman haltuun kokonaisvaltaisesti. Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen käsikirjoittavat tekstin sekä vastaavat ohjauksesta ja Juha Junttu säveltää musiikin.

Maaseutu on käsikirjoittajaparin lapsuudenmaisemaa ja siksi aiheena läheinen. ”Olemme molemmat kotoisin Savosta, toinen Sonkajärveltä ja toinen Kuopion maaseudulta”, Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen kertovat.

”Alkuidea esitykseen lähti siitä, että löysimme netistä webkameran, joka kuvaa Sonkajärven keskustan Rutakonraittia. Kävimme huvin vuoksi silloin tällöin katsomassa mitä webkameran kautta Rutakonraitilla näkyi – ja harvoinpa siellä näkyi yhtään mitään. Siitä vähitellen syntyi idea tehdä näytelmä autioituvasta maaseudusta kunnianosoituksena lapsuutemme maisemille. Näille 80-luvulla pikkuhiljaa vilkastuneille maaseudun pikkukylille, joista 90-luvulla paettiin kaupunkeihin laman ja kaupunkirakentamiseen keskittyvän aluepolitiikan seurauksena. Niin kuin me itsekin teimme”, toteavat Heiskanen ja Huttunen.

Kylä sijoittuu fiktiiviseen Rutakon kylään ja kertoo sen kolmesta viimeisestä asukkaasta: Pärttylistä, Kiisselistä ja Ameliasta. Kaikki ennen niinvirkeän kylän palvelut ovat siirtyneet kauas kasvukeskuksiin. Elämään tarvittavat perustarvikkeet tulevat kerran viikossa pienessä paketissa. Paketin toimitus on kuitenkin alkanut viime aikoina takkuilla…

Esitys on kunnianosoitus kuolevalle maaseudulle, Heikille ja Kaijalle, ja niille ihmisille jotka tyhjeneviin kyliin rohkenevat jäädä tai eivät rohkene niistä lähteä. Sekä kaikille henkisesti tai fyysisesti maalaisille.

Ensi-ilta on 27.10.2018 Kellariteatterissa ja esityksiä on aina 15.12. asti. Lipunmyynti alkaa tänään ja lippuja voi ostaa kaikista Lippu.fi myyntipaikoista ja verkkokaupasta.

TTT:n ja Teatteri Siperian aiemmat yhteistyöt ovat Sakespearen kootut theokset (2013), Mestarietsivä Kalle Blomkvist (2013) sekä Vesta-Linnea ja Aavelapsen arvoitus (2016), joka palkittiin valtakunnallisella Lasten- ja nuortenteatteripalkinnolla 2017.

Kylä
Kantaesitys 27.10.2018 Kellariteatterissa
Esitykset: 31.10.-15.12.2018

Työryhmä:
Käsikirjoitus: Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen
Ohjaus: Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen
Musiikki: Juha Junttu
Näyttämöllä: Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Juha Junttu
Lavastus: työryhmä
Grafiikka: Asmo Raimoaho
Tuotanto: Teatteri Siperia ja Tampereen Työväen Teatteri
Liput: 28 / 26 / 15 €