STOP THE PRESS!

Intiassa tosielämä on Bollywood-elokuviakin värikkäämpää

Matkalippu Bollywoodiin”Olen menettänyt aikaa, rahaa, mahdollisesti työpaikkoja ja ihmissuhteita, kun olen vain koko ajan lähdössä. Silti minulla on vain yksi vaihtoehto. Voin vapautua vasta, kun olen viettänyt kerrallaan pidemmän ajan Intiassa.”

Anna Pesonen-Smithin Matkalippu Bollywoodiin on mukaansatempaava kertomus intialaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta. Pesonen-Smith tarkastelee maata säihkyvän elokuvateollisuuden ja viiden tuntemansa intialaisen naisen tarinan kautta.

Bollywood-elokuvat imaisevat kerta heitolla nuoren oululaisnaisen värikkääseen ja yltäkylläiseen maailmaansa. Pesonen-Smith ei silti aluksi arvannut, että hän päätyisi Intiaan opiskelemaan elokuva-alaa ja viettäisi siellä ison osan nuoren naisen elämästään.

Intia saa rakastumaan itseensä, mutta kirja ei ole perinteinen ylistysvirsi. Intiassa vastaan tulee myös epäkohtia, kuten viime vuosina erityisen ajankohtainen raiskausaihe.

Pesonen-Smith osoittaa epätavallisilla elämänvalinnoillaan, ettei kannata valita helppoa tietä, vaan tehdä sitä, mitä rakastaa.

”Intian kulttuuria voi oppia katsomalla maan elokuvia. Lopulta tosielämän käänteet voivat kuitenkin olla paljon mehukkaampia kuin fiktio.”

Anna Pesonen-Smith (s. 1979) on Oulusta kotoisin oleva toimittaja ja valokuvaaja, joka asuu Tampereella. Matkalippu Bollywoodiin on hänen esikoisteoksensa.