STOP THE PRESS!

Puhtaat valkeat lakanat

Puhtaat valkeat lakanatEsitys Tampereen Komediateatteri 7.6.2018
Kirjottanut Raija Oranen

Dramatisointi Outi Keskevaari
Ohjaus Panu Raipia
Lavastus Oskari Löytönen
Pukusuunnittelu Elina Vättö
Rooleissa Juhani Laitala, Katariina Kaitue, Aimo Räsänen, Emmi Kaislakari, Janne Kallioniemi, Marika Heiskanen, Miika Muranen, Seppo Paajanen, Aku Sajakorpi, Jenna Teinilä, Sanni Lehto, Susanna Kaukonen, Nelli Sinisalo, Henrik Jansson, Roni Takolander, Eetu Järvinen, Idalilja Raipia, Anniina Koistinen
Arvio: 3/5

Puhtaat valkeat lakanat -näytelmä seuraa Raikkaan perheen edesottamuksia aina 60-luvulta 90-luvun alkuun. Vaatetehtailija Ensiolle (Laitala) vaatetehtaan ohella harmaita hiuksia tuottavat myös tyttäret Irene (Lehto) ja Katariina (Kaislakari). Tukemassa miehen toimintaa on myös vaimo Maire (Kaitue).

Näytelmä perustuu 90-luvun alussa MTV3:lla nähtyyn tv-sarjaan, jota tehtiin kolmen tuotantokauden verran. Tämä Raija Orasen käsikirjoittama sarja sai  ensiesityskierroksellaan isot katsojaluvut, ja todella nousi suuren yleisön suosikiksi. Se saikin pari uusintakierrosta ja lopulta jaksot julkaistiin myös DVD-muodossa. Outi Keskevaarin dramatisoima versio menestyssarjasta nähdään tänä kesänä ainakin Keiteleen kesäteatterissa ja Tampereen Komediateatterissa. Kuten kesäteattereissa aina, esityksien aihe on yleensä kevyttä tai ainakin jollain tapaa nostalgista. Juuri tällaisella meiningillä mennään myös tässä esityksessä. Yleisölle tarjotaan nostalgista tarinaa menneiltä vuosikymmeniltä sekä tuttuja hahmoja tv-sarjan maailmasta.

Näytelmän vahvuus ovat Orasen luomat hahmot ja taitavat näyttelijät. Isää esittävä Laitala vetää roolinsa sellaisella rutiinilla, että ihan kuin hahmo olisi kasvanut hänelle selkärankaan. Eikä vaimoa esittävä Kaitue jää alkuperäistä Mairea esittäneen Miitta Sorvalin varjoon. Ennen kaikkea vahvimmat ja ehkä hauskimmat roolisuoritukset tekevät Ireneä esittävä Lehto ja Nuutista esittävä Räsänen. Heissä on juuri sellaista hauskaa vääntöä, että oikein nauruhermoja kutkuttaa. Kokonaisuudessa Komediateatterin tulkinta Puhtaista valkeista lakanoista on kelvon kepeää kesäteatteriesitystä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Tampereen Komediateatteri, 2018. Kuva: Peero Lakanen