STOP THE PRESS!

Srapnellit-peli tuo sisällissodan tapahtumat Näsinpuistoon

Tampereen Näsinpuistossa voi nyt eläytyä Tampereen taistelun jälkeisiin tunnelmiin paikkasidonnaisen mobiilipelin avulla. Metaria ry:n, Vapriikin, Museo Milavidan ja Pirkanmaan historian ja yhteiskuntaopin opettajien yhteistyönä kehitetty Srapnellit-mobiilipeli on demovaiheessa. Peliä voi testata Näsinpuistossa. Tekijät toivovat runsasta palautetta ja parannusehdotuksia.

Srapnellit-pelidemo perustuu vuonna 1918 Hämeen museon intendenttinä toimineen Gabriel Engbergin työhön. Suomen sisällissodassa 1918 taistelukentäksi joutuneen museon tuhojen korjauksen ohessa Engberg keräsi talteen aineiston, joka muodostaa nykyisin Tampereen museoiden 1918-kokoelman rungon. Srapnellit-pelissä pelaajan tehtävänä on kerätä Näsinpuiston alueelta näitä samoja esineitä virtuaalisina, 3D-skannattuina versioina. Esinekokoelman karttuessa tapahtumat Näsilinnassa ja siellä olleiden ihmisten kohtalot avautuvat pelaajalle. Samalla hahmottuvat yhteydet muun Suomen ja koko Euroopan tapahtumiin. Srapnellit-peli toimii museonäyttelyn laajennuksena kaupunkitilaan sekä historianopetuksen apuvälineenä.

Nyt pelattavana oleva kokonaisuus on demoversio myöhemmin laajemmin toteutettavasta pelistä. Kokemuksia demosta kerätään koululais- ja opiskelijaryhmiltä sekä museovierailta toukokuun lopusta lähtien. Palautetta toivotaan mahdollisimman laajasti myös muilta pelaajilta. Srapnellit-demo on julkaistu Android-laitteille ja se on ladattavissa ilmaiseksi Google Playsta.

Demon tuotantoa ovat tukeneet mm. Alfred Kordelinin Säätiö, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta sekä AVEK. Pelin ovat toteuttaneet taideyhdistys Metaria ry. sekä tamperelainen peliyritys Red Stage Entertainment Oy. Projektin tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Museo Milavida sekä museokeskus Vapriikki, joiden asiantuntemusta ja kuva- ja esinekokoelmia pelissä on hyödynnetty. Pelin laajan version tuotanto alkaa talvella 2018–19.

Pelit voi ladata täältä:
http://srapnellit.fi/

 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.redstage.srapnellit