STOP THE PRESS!

Salainen agentti 86 (Get Smart)

salainen_agentti_86Ohjaus: Nick Marck
Käsikirjoitus: Gary Apple, Michael Carrington, Michael J. Di Gaetano, Lawrence Gay
Tuotanto: Leo J. Clarke, Vic Kaplan
Pääosissa: Andy Dick, Don Adams, Elaine Hendrix, Barbara Feldon
Arvio: 2,5/5

No niin. Selvitetään nyt heti alkuun, että tässä ei ole kyse siitä 2008 ilmestyneestä elokuvasta, jossa Steve Carell hoisi salaisen agentin tehtäviä. Eikä niin koommin myöskään siitä ihan alkuperäisestä ja originaalista Get Smartista. Tämä on jonkinlainen ristisiitos ja välimuoto näistä kahdesta ja jäänyt ainakin itselleni tähän päivään mennessä tyystin tuntemattomaksi. Enkä oikeastaan ihmettele.

Mel Brooksin ja Buck Henryn luoma kenkäpuhelinmies on tietysti klassikko ja varmasti monien TV-uusintojen myötä lähes kaikille suomalaisillekin tuttu koheltaja. Tässä vuoden 1995 päivityksessä samaa 60-luvun henkeä on koetettu tavoittaa pitämällä samanlainen kuvallinen ilmaisu lähes entisellään ja myös tunnusmusiikki on sama vanha tilutus. Vanhaan henkeen on kuvattu myös intro. Vaan kun sama henki ei säily pelkillä pinnallisilla kikoilla, kun sisältö ei ole kohdillaan. Tätä markkinoidaan elokuvana mutta kyseessä on 7-osainen TV-sarja naurunauhoineen kaikkineen. Jaksot ammentavat originaaleista ksäikirjoitusaihioista eli agentti saa tehtävän, jossa KAOS on tuhoamassa maailman, agentti törttöilee ihmeen kaupalla homman hanskaan ja lopussa pelastuu pulasta apujoukkojen turvin. Mutta mutta…nythän tilanne on se, että agentti 86 on ylentynyt lgendaarisen päällikön Thaddeuksen manttelinperijäksi Controlin johtotehtäviin. Näin ollen sekoilun keskiössä kaatuilee hänen ja 99:n poika Zach. Häntä esittää Andy Dick, ja tässä vaiheessa tarkkaälyisimmät havainnevatkin, että mikään ei ole niinikuin ennen.

Kaikki kunnia Andy Dickille, tuolle hieman B-luokan koomikoksi jumiutuneelle naamanvääntelijälle, mutta kyllä hänen päällimmäisenä herättämä tunne on ärsytys. Siinä missä Don Adams oli tahallisine maneereineenkin hupaisa ja ennalta-arvattavuudessaankin aina jotenkin riemastuttava, siinä Andy Dick ei onnistu tavoittamaan oikein mitään. Zachilla on apunaan seksikäs agentti 66 ja näiden kahden välinen vispilänkauppa on tietysti yksi homman johtoajatuksista mutta eihän tässä olla 99:n ja 86:n kemioita lähelläkään. Onneksi sentään alkuperäinen pari näyttäytyy enenevässä määrin tuotantokauden loppua kohti ja heissä on edelleenkin sitä jotain. Maxwell Smartin ja 99:n kohtaukset ovat tietysti parhaita pätkiä, vaikka Don Adamskin on tässä jo 72-vuotias. Ei tunnu silti olevan konkarilla mitään vaikeuksia kaivella vanhaa Smartia esille.

Muutamia naurunaiheita sarja tarjoaa ja lähes niistä kaikista vastaa Don Adams bravuureineen. Hassuimpia juttuja sinällään on se, että Maxwell Smart kutsuu vaimoaan edelleen nimellä 99. Jaksoissa seikkaillaan sirkuksessa, lentokoneessa, koe-eläinlaitoksessa ja ties missä maalla, merillä ja ilmassa ja paljon kaikenlaista hubaa on toki yritetty vääntää mutta lopputulosta voi ihan hyvin katsella melkoisen pokalla naamalla. Enpä ihmettele, ettei tästä kovin pitkä-aikaista projektia tullut ja tuotannon epätoivosta kertoo, että Andy Dick’kin häippäsi toiseen komediaan sarjan ollessa vielä tekeillä. Mutta Don Adamsia ja Barbara Feldonia on tietysti kiva nähdä vaikkapa ihan näin joutsenlaulu-tyyppisen ratkaisun merkeissä. Vaikka olisi swan-song tietysti voinut olla huolellisemminkin tehty.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by SonyPictures, 1995