STOP THE PRESS!

Ehtoolehdon sankarit

Ehtoolehdon sankarit Pyynikin kesäteatteri

Kuva: Harri Hinkka

Esitys: Pyynikin kesäteatteri pe 15.6.2018
Kirjat: Minna Lindgren

Dramatisointi: Seija Holma, Tommi Auvinen
Ohjaus: Tommi Auvinen
Lavastussuunnittelu: Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu: Jaana Aro
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Tiina Ryynänen
Äänisuunnittelu: Juha Antikainen, Lari Palander
Rooleissa: Eija Vilpas, Pirkko Hämäläinen, Tuija Piepponen, Mari Turunen, Puntti Valtonen, Tom Lindholm, Lari Halme, Miia Selin, Ville Majamaa, Juulianna Mäkelä, Markus Ilkka Uolevi, Sara-Maria Heinonen, Ahmed Issa
Arvio: 4/5

Ehtoolehdon sankarit kertoo eläkeläisistä, jotka ovat joutumassa vanhainkodin remontin takia evakkoon. Bisnesmiesvanhus Onni (Puntti Valtonen) löytää heille ’sopivan’ asunnon Hakaniemestä, joka osoittautuukin kyseenalaiseksi paikaksi. Eikä vanhainkotia remppaavalla porukalla ole heilläkään puhtaat jauhot pussissa.

Ehtoolehdon sankarit on raikas kannanotto siihen, miten vanhuksista huolehditaan. Kuten arvata saattaa, niin aiheeseen on Lindgren tarttunut humoristisella otteella ja tästä tarinasta Seija Holma on dramatisoinut tiiviin paketin, joka saa katsojan sekä nauramaan tilanteille että ajattelemaan asioiden todellisia pointteja. Taiturimaisena ohjaajana tunnettu Auvinen puolestaan saa irti näyttelijöistä energiaa, jota tällainen näytelmä vaatii. Vaikka näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan loistavia, niin erityisesti eräs näyttelijä vetää pisimmän korren: vihreätukkaista tyttöä esittävä Sara-Maria Heinonen, joka suorastaan hersyvällä tavalla tulkitsee vanhusta ymmärtävää nuorta. Jos jotain heikkoutta tästä esityksestä pitäisi etsiä, niin se on näytelmän lopetus. Tuntuu kuin homma pyrittäisiin vetämään nopeasti kasaan ilman suurempaa kytköstä aiempiin juonenkäänteisiin. Kokonaisuutena Ehtoolehdon sankarit on lämminhenkinen komedia, joka pistää myös katsojan ajattelemaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net