STOP THE PRESS!

Ulvova mylläri

Ulvova mylläri

Kuvassa: Mika Eerola ja Harri Heiskanen

Esitys: Siuron Koski-teatteri ma 9.7.2018
Ohjaus, lavastus: Kyösti Kallio
Sovitus: Milko Lehto, perustuen Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin
Puvustus: Marjo Lundén
Äänisuunnittelu: Kyösti Kallio, Petri Kuha
Pääosissa: Harri Heiskanen, Sanna Törmäkangas, Mika Eerola, Mia Vaskuu, Arttu Kivinen, Soila Lehtonen, Jouni Iivonen, Noora Koski, Simo Korkiakoski, Mauri Moore Hakanen, Hanna Rautanen, Pilvi Vilen
Arvio: 4,5/5

Myllärinä toimiva Gunnar Huttunen (Heiskanen) on hyvä ja rehti mies, jolla on erittäin omituinen yöllinen tapa. Hän nimittäin ulvoo niin, että kyläläiset pitävät pähkähulluna. He onnistuvat saattamaan miehen mielisairaalaan hoitoon, mutta tervejärkisen kämppäkaverin avulla hän pääsee pakenemaan. Jotta kyläläiset ja nimimies eivät häntä löytäisi, hän piilottautuu kotinsa lähellä olevaan metsään. Kylän kerhoneuvojana toimiva Sanelma yrittää auttaa parhaansa mukaan, mutta huomaa olevansa rakastunut tähän hieman omituisesti öisin käyttäytyvään mieheen.

Vaikka Paasilinnan romaani julkaistiin 80-luvun alussa, sen teemat ovat yhä ajankohtaiset. Esimerkiksi ne, kuinka yhteiskunta ja ihmiset yleensäkin kohtelevat erilaisia ihmisiä hyvinkin kaltoin. Näytelmän vahvuus on juuri Paasilinnan ajatuksia herättävässä, mutta humoristisella tavalla kerrotussa tarinassa. Ohjaaja Kallion käsittelyssä Lehdon käsikirjoitus saa rennon, mutta luontevan otteen, jonka ansiosta katsojan on oikeastaan vaikea uskoa olevansa katsomassa harrastajateatterin esitystä. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan mitä herkullisimmat. Varsinkin Huttusta esittävä Heiskanen on oikein oivallinen rehtinä, mutta hieman omituisena miehenä ja Sanelmaa esittävä Törmäkangas tekee taidokkaasti hahmostaan sympaattisen ja lämpimällä tavalla ymmärtäväisen ihmisen. Siuron Koski-teatterin Ulvova mylläri on tämän kesän tähän mennessä näkemistäni kesäteatteriesityksistä paras. Ehdottomasti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Siuron Koski-teatteri, 2018