STOP THE PRESS!

JH Engströmin valokuvissa vuorottelee metropolien vilske ja Ruotsin syrjäseutu

JH Engströmin From Back Home -sarja

JH Engström kuvasi From Back Home -sarjan vuosina 2001–2008 kotiseudullaan Värmlannissa. Engström kirjoittaa tyhjentyvästä kotiseudustaan: ”Ehkä kotiin palaaminen ei ole oikeasti mahdollista. Mutta täältä olen kotoisin. Nämä kuvat ovat kunnianosoitus ihmisille ja seudulle, josta olen lähtöisin. Olen palannut johonkin sellaiseen, jonka ruumiini ja tunteeni tunnistavat.”

Ruotsalaisvalokuvaaja JH Engström (s. 1969) tunnetaan omakohtaisista kuvasarjoistaan, joissa hän dokumentoi ekspressiivisesti lähipiiriään ja itseään. Härifrån-näyttely kokoaa yhteen Engströmin monipuolisen tuotannon kolmelta vuosikymmeneltä. Suomen valokuvataiteen museossa nähtävä näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Valokuvaajana Engström luottaa intuitioon ja ottaa rohkeasti kontaktia kuvattaviinsa. Palkituissa valokuvakirjoissaan hän on yhdistellyt ennakkoluulottomasti erilaisia kuvaustyylejä. Koko tuotannon läpi kulkee vahva omaelämänkerrallinen ote, joka valottaa kuvaajan henkilökohtaista tapaa katsoa maailmaa.

Engström kuvaa filmille, ei koskaan digikameralla, mutta ilmaisultaan hän on monipuolinen ja kokeileva. Härifrån-näyttelyssä eri ympäristöissä eletty elämä vyöryy esiin moninaisena: tilannekuvina, muotokuvina, omakuvina, asetelmina, maisemakuvina. Engström taltioi tunnelmia mestarillisesti sekä mustavalko- että värikuviinsa, yhtä lailla harkitusti aseteltuihin otoksiin kuin nopeasti napattuihin näppäilykuviin.

JH Engströmin tuotantoa rytmittää syrjäseudun ja suurkaupunkielämän kontrasti. Kun Engström oli 10-vuotias, hänen perheensä muutti Ruotsin maaseudulta Pariisiin. Muutos pienestä ja hiljaisesta Värmlannista kiireiseen ja sykkivään Euroopan sydämeen oli valtava. Jännite näkyy myös Engströmin läpimurtokirjassa Trying to Dance (2004), joka syntyi osittain New Yorkissa, osittain Värmlannissa. Uusimmassa, jo seitsemännessätoista valokuvakirjassaan Crash (2017) Engström tekee jälleen paluun tyhjentyvälle kotiseudulleen, pysyvän luonnon ja muuttuvaisen ihmiselämän juurille.

Myös Engströmin oma polku valokuvaajana on ollut monivaiheinen. 15-vuotiaana hän löysi valokuvauksen pariin innostuttuaan luontokuvauksesta. 21-vuotiaana hän oli Pariisissa muotikuvaaja Mario Testinon assistenttina ja kahta vuotta myöhemmin jakoi Tukholmassa pimiön valokuvataiteilija Anders Petersenin kanssa. Engström opiskeli Göteborgin yliopistolla valokuvausta vuoteen 1997 asti, jolloin ilmestyi hänen ensimmäinen valokuvakirjansa, kodittomista tukholmalaisnaisista kertova Shelter. Ura valokuvataiteilijana jatkui New Yorkissa, Ranskassa ja Ruotsissa. 2000-luvulla Engström on laajentanut ilmaisuaan myös installaatioihin, videoihin ja kirjoittamiseen.

Härifrån on tähän asti laajin läpileikkaus JH Engströmin taiteelliseen tuotantoon. Näyttelyssä on esillä valokuvia yli kymmenestä kuvasarjasta vuosilta 1991–2017, videoteoksia sekä valokuvakirjoja. Esillä olevien kuvien määrässä mitattuna Härifrån on suurin Valokuvataiteen museossa järjestetty näyttely.

JH Engstöm: Härifrån
23.8.–18.11.2018
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti–su 11–18, ke 11–20, ma suljettu
liput 10/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Näyttely on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa.

Näyttely sisältää alastomuutta.