STOP THE PRESS!

Toni R. Toivosen teokset toimivat runollisesti jatkumona eletylle elämälle

Toni R. Toivonen Isolated Calf

Toni R. Toivonen
Isolated Calf, 2018
Messinki, eläimen jäänteet
100 x 150 cm

Toni R. Toivonen: Beautiful landscapes inside dead bodies
Galerie Forsblom 17.8.–16.9.2018

Taiteilija Toni R. Toivosen (s. 1987) uniikki työskentelytapa vaatii kärsivällisyyttä, sillä teosten syntyprosessi on hidas. Toivonen asettaa kuolleet eläinruumiit lepäämään kullansävyisille messinkilaatoille, venyttämään poismenon jälkeistä fyysistä kulkuaan. Teosten lopullinen muotokieli on sekoitus eläimen omaa sanomaa ja taiteilijan tarkoituksellista tekoa. Mädätetyt ruhot maalaavat katoavaisuutensa kautta kuolemattoman teoksen, jossa eläimet jatkavat olemassaoloaan. Teoksissa ei nähdä kuvaa hevosesta, vaan itse hevonen.

Mitä tapahtuu poismenomme jälkeen? Tämä ikuisuuskysymys on askarruttanut ihmiskuntaa kautta aikain. Toivosen teoksissa paljastuu eläinten ääriviivat, mutta nämä ääriviivat ovat muutakin kuin fyysisen olomuodon kehykset, sillä teokset toimivat runollisesti jatkumona eletylle elämälle ja olemassaololle. Herkkyys on läsnä kuoleman jokapäiväisyydessä – tarvitsemme kuolemaa ymmärtääksemme elämää. Kuoleman kuvaus on kuvataiteen historian suurimpia aiheita, ja silti Toivonen onnistuu lähestymään aihetta uudella tavalla. Teosten konkreettinen ja kirjaimellisesti käsinkosketeltava kuolemanläheisyys materialisoituu eläinten omilla nesteillä, verellä ja rasvalla. Nykypäivänä emme kohtaa kuoleman fyysistä olomuotoa kuten ennen – se on muuttunut joksikin abstraktiksi. Tämän tabun Toivonen rikkoo teoksissaan.

Toni R. Toivonen valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Taiteilija voitti kansainvälisen The Art of Basware -kilpailun vuonna 2014. Hänen töitään on ollut näytteillä muun muassa Lontoossa ja New Yorkissa. Toivosen teoksia kuuluu esimerkiksi Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen Säätiön, Sara Hildénin taidemuseon, Vantaan taidemuseon ja Ruotsin Handelsbankenin kokoelmiin.