STOP THE PRESS!

Tamara Piilolalle tähtitaivas on metafora maalauksen mysteeriin

Tamara Piilola For the Love of Science

Tamara Piilola
For the Love of Science, 2018
Öljy ja tempera kankaalle
170 x 240 cm

Tamara Piilola: Daytime Astronomy
Galerie Forsblom, 17.8.–16.9.2018

Mitä jos näkisitkin kaiken ensimmäistä kertaa? Olisiko katseesi täynnä kunnioitusta? Mitä jos et tietäisi, avaavatko yllätetyt peurat suunsa sinut nähdessään? Mitä jos kaikki tapaamasi kasvit ja oliot ovatkin älykkäitä? –Tamara Piilola

Tamara Piilolan (s. 1977) teosten lähtökohtana on ajatusleikki, joka pohjaa tieteen ja taiteen väliseen suhteeseen. Taiteella on voimaa johdatella toisiin maailmoihin astronomian lailla, ja taiteen ja tieteen ihmeet kykenevät tarjoamaan samankaltaisia esteettisiä kokemuksia. Taiteilija voi ajatella tiedettä maalatessaan, aivan kuten astrofyysikko voi nähdä taidetta maailmankaikkeudessa.

Piilolan mukaan tähtitaivas on metafora maalauksen mysteeriin. Silmä ei erota tähtiä päivänvalossa, vaikka tähdet voi kuvitella. Auringon laskiessa tähdet pilkahtavat esiin, mutta silloinkin niitä on vaikea käsittää: jotain on tunnistettavissa mutta ei täysin ymmärrettävissä. Nämä asiat voidaan käsitellä vain oman näkemyksen ja mielipiteen kautta, aivan kuten taidetta varten syntyvät ideatkin. Piilolalle ideoissa on jotain pyhää ja ihmeellistä. Hänen maalauksensa ovat kunnianosoitusta luonnolle ja elämän jatkumiselle.

Piilolalle tärkeintä maalaamisessa on valo, sen jälkeen värit ja niiden materiaalisuus. Hänen teoksensa ovat huolellisesti läpimaalattuja, täynnä kirkkaan valon ja tummien varjojen vaihteluita. Toisinaan taiteilija keskittyy graafisiin aiheisiin, jotka peittävät maalauksen pintaa kuviomaisesti.

Piilola on opiskellut maalaustaidetta Turun Piirustuskoulussa, Helsingin Kuvataideakatemiassa sekä Leipzigin Hochschule für Buchkunstissa. Hänen teoksiaan kuuluu useisiin merkittäviin taidekokoelmiin, kuten Sara Hildénin taidemuseon, Helsingin kaupungin taidemuseo HAM:in, Wäinö Aaltosen museon sekä Didrichsenin taidemuseon kokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.