STOP THE PRESS!

BlacKkKlansman

BlackkKlansmanOhjaus: Spike Lee
Käsikirjoitus: Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott, perustuen Ron Stallworthin oman elämänkerralliseen romaaniin Black Klansman
Tuotanto: Jason Blum, Spike Lee, Raymond Mansfield, Sean McKittrick, Jordan Peele, Shaun Redick
Näyttelijät: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen
Arvio: 5/5

BlacKkKlansmanin tapahtumat sijoittuvat kansalaisoikeuksien taisteluiden pyörteisiin 70-luvun alkupuolelle. Ron Stallworth (Washington) on nimitetty ensimmäisenä afroamerikkalaisena poliisina Colorado Springsin poliisilaitoksen vahvuuteen. Laitoksen muu henkilökunta suhtautuu häneen hyvinkin epäluuloisesti, mutta tästä huolimatta Stallworth tarttuu rivakasti tositoimiin. Hän soluttautuu Ku Klux Klanin sisäpiiriin saadakseen tietoa siitä ja paljastaakseen samalla sen touhut. Ihovärinsä johdosta hän ei sitä pysty sitä henkilökohtaisesti tekemään, joten hän tarvitsee apulaisen. Tähän vaaralliseen hommaan ryhtyy miehen kollega Flip Zimmerman (Driver), jolle selviää mitä tämä porukka oikeasti aikoo tehdä. Niillä teoilla pyritään vieläpä vetoamaan suureen yleisöön.

Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjassa maailmanensi-iltansa saanut ja Grand Prix’lla palkittu BlacKkKlansman käsittelee amerikkalaista rasismia sen monelta eri kulmalta: yksilön, yhteisön sekä koko yhteiskunnan kannalta. Lee on juuri näissä amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteistä kertovissa elokuvissan hyvin vahva tekijä, sillä hän tuo aiheet ja hahmot lähes katsojan iholle, saaden tämän tuntemaan itsensä olevan epämukavuusalueella ja ajattelemaan aihetta myös elokuvan päätyttyä. Kuitenkin hän tekee kaiken oikealla tyylillä viihdyttävästi. Siinä missä tarina on raju, niin ovat myös näyttelijäsuoritukset. Stallworthia esittävä Washington tekee luontevan roolisuorituksen, kuten myös hänen kollegaansa esittävä Driver. Mukana on myös suomalaista näyttelijäosaamista. Jasper Pääkkönen on päässyt tässä elokuvassa melko isoon rooliin, sillä hänen hahmonsa on (ilman spoilauksia) hyvinkin merkittävä. Hän suoriutuu erinomaisesti roolissaan ja varsinkin vaativassa etelän aksentissa. Täytyy sanoa, että BlacKkKlansman on yksi vuoden 2018 parhaista elokuvista, joka todellakin herättää ajatuksia näistä aiheista.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. A Spike Lee Joint -keskustelutilaisuus, jossa näyttelijä kertovat omista kokemuksistaan työskennellä Leen kanssa sekä pidennetty traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2019

Traileri: