STOP THE PRESS!

EMMA avaa syksynsä vahvoilla nykytaiteilijoilla: Outi Pieski, Alicja Kwade ja Kate McIntosh

EMMA – Espoon modernin taiteen museon syksyn ohjelmisto tuo esiin kansainvälisiä eturivin nykytaiteilijoita: Outi  Pieskin, Alicja Kwaden ja Kate McIntoshin. Lisäksi yleisö pääsee tutustumaan vaihtuviin kokoelmia esitteleviin näyttelykokonaisuuksiin. 50-vuotiaan Futuron juhlavuosi huipentuu Näyttelykeskus WeeGeellä, kun Mika Taanilan Futuro-taloon luoma ääni-installaatio Muovisydän avautuu yleisölle perjantaina 17.8.2018. 

 

Outi Pieski: Čuolmmadit 
12.9.2018-6.1.2019 
Syyskauden avaa kuvataiteilija Outi Pieskin (s. 1973) näyttely Čuolmmadit. Tämä on taiteilijan ensimmäinen laaja museonäyttely. Čuolmmadit on pohjoissaamea ja tarkoittaa suomeksi ”solmia useita solmuja”. Näyttelyssä nähdään taiteilijan maalauksia ja valokuvia sekä näyttelytilan vaikuttavasti haltuun ottava kookas ja materiaalisesti runsas, käsin solmittu tilateos. Pieski käsittelee teoksissaan saamelaiskulttuuriin liittyviä aiheita ja ottaa aktiivisesti osaa keskusteluun alkuperäiskansojen oikeuksista. Hän yhdistää taiteessaan usein saamelaiseen käsityöperinteeseen liittyviä värejä, muotoja ja menetelmiä sekä viittauksia pohjoisen luontoon. Näyttely on osa Suomen Taideakatemian taiteilijalle vuonna 2017 myöntämää palkintoa.

Alicja Kwade
10.10.2018-28.4.2019   
Kansainvälisissä taidebiennaaleissa mainetta niittänyt Alicja Kwade(s. 1979, Puola) esittäytyy Suomessa ensimmäistä kertaa. Hänen näyttelynsä aloittaa EMMAn ja Saastamoisen säätiön uuden yhteistyömuodon, jossa aikamme kiinnostavimmilta nykytaiteilijoilta tilataan vuosittain kokoelmaan uusi teos. Lisäksi tilausteoksen ympärille luodaan taiteilijan yksityisnäyttely.   

Alicja Kwade on suunnitellut veistoksellisen näyttelynsä varta vasten EMMAn ainutlaatuista arkkitehtuuria silmällä pitäen. Taiteilija käsittelee teoksissaan aikaa, materiaa ja tilaa sekä haastaa havaintoamme ja ymmärrystämme todellisuudesta ja sen luonteesta.

Kate McIntosh: Worktable
14.–25.11.2018 
Kate McIntosh (s. 1974) on uusseelantilainen, Brysselistä käsin toimiva taiteilija, joka työskentelee performanssin, videon ja installaatioiden välimaastossa. Viime vuosina taiteilijan kiinnostus on keskittynyt käytöstä poistuneisiin esineisiin ja niiden mahdollisiin uusiin elämiin. EMMAssa kahden viikon ajan esillä oleva Worktable (2011) on jatkuva, elävä installaatio, joka tapahtuu usean huoneen sisällä. Ohjeet, välineet sekä suojalasit löytyvät ensimmäisen huoneen sisältä ja sitten työ voi alkaa. Tarjoamme vasaran, loppu on kiinni sinusta!

Mika Taanila: Muovisydän
17.8.-16.9.2018 
Futuron 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila kutsuttiin luomaan uusi teos Futuroon. Syntyi Muovisydän, ääni-installaatio, joka koetaan Futuro-talossa ja jossa Taanila on käyttänyt ainoastaan rakennuksen materiaalin, lujitemuovin valmistukseen ja käsittelyyn liittyviä ääniä. Muovisydän muuntaa Futuron ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija uppoutuu sen musiikilliseen syntytarinaan. Teoksen ovat tuottaneet yhteistyössä WeeGee ja EMMA. Muovisydän on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa.  

Futuromania – Designing Future Living
17.2.2019 asti 
Tulevaisuusvisiot ovat aina kiehtoneet arkkitehteja, ympäristösuunnittelijoita, muotoilijoita ja taiteilijoita. Näyttely esittelee 1950–1960-lukujen suomalaisten suunnittelijoiden kaupunki- ja asumisutopioita. Esillä on Kaija Aarikan, Aarne Ervin, Matti Suurosen, Armi Ratian, Aarno Ruusuvuoren ja Tapio Wirkkalan suunnitelmia, joita täydentää Aamu Songin ja Johan Olinin (COMPANY) uusi, yleisöä osallistava tilateos. Näyttely on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä.

No Ordinary Moments
6.1.2019 asti 
EMMAn omasta kokoelmasta ja uushankinnoista koottu näyttely nostaa esiin arjen pieniä ihmeitä sekä surrealistisia sävyjä nykytaiteessa. Teosten sadunomainen ja outo todellisuus irrottautuu arkikokemuksesta heijastellen alitajuntaa ja tiedostamatonta. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm.  Malin  Ahlsved, Ernst Billgren, Saara Ekström, Anna Estarriola, Oscar Furbacken, Jeppe Hein, Juhana Moisander & Simo Ripatti, Maria Rubinke, Miikka Vaskola ja Nabb + Teeri.   

Kosketus – Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely
Ihmisyyteen keskittyvässä näyttelyssä on esillä laaja ja monipuolinen valikoima nykytaidetta piirroksista installaatioihin ja mediataiteeseen. Suomen merkittävimpiin kuuluva taidekokoelma on pysyvästi esillä EMMAssa avaten näkymiä suomalaiseen ja kansainväliseen nykytaiteeseen. Kokoelmanäyttelyyn on viimeisimpinä liitetty teokset muun muassa taiteilijoilta Grönlund-Nisunen, Jussi Goman, Henna-Riikka Halonen sekä Emma Helle ja Iina Terho.  Kosketuksen ripustusta uudistetaan säännöllisesti. Syyskuussa esille tulee Jacob Dahlgrenin installaatio Scales. Näyttely juhlistaa myös Saastamoisen säätiön 50-vuotisjuhlavuotta.

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto
Katseluvarastossa voi tutustua Suomen muotoiluhistorian huipputekijöiden Rut Brykin (1916–1999) ja Tapio Wirkkalan (1915–1985) henkilökohtaisiin työskentelyarkistoihin perustuvaan kokoelmaan. EMMAan talletettu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien koti on taidemuseossa ja pysyvästi yleisön nähtävänä. Luonnosten, piirustuksien, valokuvien ja mallikappaleiden lisäksi kokonaisuus sisältää runsaasti taiteilijaparin valmiita teoksia. Mukana on myös Tapio Wirkkalan harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon. Katseluvarasto avaa kokoelmia uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Yleisö pääsee myös näkemään museoammattilaisten kulissien taakse kätkeytyvää työtä, kuten konservointia, pakkaamista ja valokuvausta.