STOP THE PRESS!

Ollako vai eikö olla (To Be or Not to Be)

ollako_vai_eiko_ollaOhjaus: Ernst Lubitsch
Käsikirjoitus: Melchior Lengyel, Edwin Justus Mayer, Ernst Lubitsch
Tuotanto: Ernst Lubitsch
Pääosissa: Carole Lombard, Jack Benny, Robert Stack, Felix Bressart, Lione Atwill, Stanley Ridges, Sig Ruman, Tom Dugan
Arvio: 4,5/5

Ohjaaja Ernst Lubitsch (1892-1947) muutti Saksasta Yhdysvaltoihin jo 1920-luvulla. Nuoresta iästään huolimatta hänellä oli jo vankka kokemus teatterin ja mykkäelokuvan tekijänä. Äänielokuvaan siirryttyään Lubitsch keskittyi komedioiden ja varsinkin puheliaiden, etten sanoisi ääripuheliaiden, farssien tekemiseen. Klassikoiksi Lubitschin elokuvista ovat nousseet kommunismin ja kapitalismin eroavaisuuksista huumorinsa ammentava, yhteiskuntakriittinen Ninotchka ja tämä Natsi-Saksan naurettavuuden (!) paljastava Ollako vai eikö olla (1942).

Ollako vai eikö olla kertoo II maailmansodan aikana Varsovassa esiintyvästä teatteriseurueesta. Shakespearen Hamletissa loistaa – aika himmeästi tosin – Turan pariskunta (Carole Lombard ja Jack Benny). Natseista kertovaa näytelmääkin harjoitellaan, kunnes Saksan miehittäessä Puolan todellisuus osoittautuu teatteria ihmeellisemmäksi ja varsinkin kaameammaksi kuin edes kyseinen, todellakin varsin kaamea näytelmä. Natsiroolien harjoittelu osoittautuu kuitenkin hyödylliseksi, kun saksalaisten vakooja onnistuu saamaan käsiinsä vastarintaliikkeen jäsenet paljastavan listan. Lista pitää saada kiireesti pois saksalaisilta, ja mikäs sen parempi keino tavoitteen saavuttamiseksi kuin alkaa näytellä natseja, jopa itse Hitleriä.

Ollako vai eikö ei olla esittää natsit turhamaisuudessaan naurettavina pelleinä. Maailman suurin show rinnastuu riemastuttavasti näyttelijöiden harjoituksiin. Replikointi on salamannopeaa ja komedian rytmitys täydellinen. Kaiken hauskuuden keskelle Lubitsch onnistuu lisäksi luomaan piinaavan jännittäviä hetkiä näyttelijöiden teeskennellessä natseja natsien joukossa. Sanomaakin, paatoksen puolelle sortumatta, löytyy taiteen maailmaa parantavasta vaikutuksesta ja inhimillisyydestä yleensä. Kerrassaan nautittava elokuva.

Ekstroissa traileri ja kuvagalleria.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SandrewMetronome, 2008

Traileri: