STOP THE PRESS!

Tampere-talon kattomehiläiset tuottivat yli sata kiloa hunajaa

Juuso-karhu, Sulo Karjalainen ja Tampere-talon hunaja

Juuso-karhu, Sulo Karjalainen ja Tampere-talon hunaja Kuva: Tampere-talo

Tampere-talon katolla majailevat mehiläiset tuottivat ensimmäisenä kesänään peräti 104,7 kiloa hunajaa. Mehiläisten keräämä mesi on pääosin peräisin talon lähialueiden lehmuksista, mikä antaa hunajalle omalaatuisen pehmeän ja minttuisen vivahteen. Rajoitettu 400 kappaleen erä Tampere-talon hunajaa tulee myyntiin huomenna 12 euron kappalehintaan. Hunajaa myydään Tampere-talo Shopissa klo 9 alkaen sekä ravintola Tuhtossa klo 11 alkaen. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua Tampere-talon mehiläisiin ja saada hunajamaistiaisia myös kattopuutarhakierroksilla, jotka järjestetään tiistaina 21.8. ja tiistaina 28.8. klo 13–18. Kierroksilla voi bongata myös kuningatarmehiläisen alamaisineen eristetystä lasipesästä.

Mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan mukaan Tampere-talon mehiläisten hunajasatsi on poikkeuksellisen suuri.

– Lehmus hyötyy kuumuudesta, eli lämmin kesä on jopa kasvattanut hunajaeräämme. Lisäksi mehiläiset ovat rehkineet ympäristönsä eteen ja pölyttäneet miljoonia lähialueiden kukkia, Aittamaa kertoo.

Myös Tampere-talon keittiöpäällikkö Juhana Paturi on innoissaan hunajasadosta.

– On ollut mahtavaa seurata mehiläistemme matkaa kotelovaiheesta sadonkorjuuseen ja hunajan paketointiin asti. Lopputuloksena on samettisen pehmeä ja lusikoitava hunaja talon omassa puisessa lahjapakkauksessa. On hienoa, että voimme myydä nyt hunajaa kaikille halukkaille ja tarjoilla sitä myös omissa ravintoloissamme, toteaa Paturi.

Tampere-talossa pohditaankin jo mehiläispesien tuplaamista kesää 2019 silmällä pitäen. Tänä kesänä katolla touhusi kahdessa pesässä jo 100 000 mehiläistä.

Tampere-talon hunaja teki vaikutuksen myös Juuso-karhuun

Hunajan koemaistajana toimi Kuusamon Suurpetokeskuksessa asustava 500-kiloinen karhuherra Juuso. Suomen tunnetuin karhu maisteli rasiallisen hunajaa välipalaksi hyvällä ruokahalulla. Juuso ei olisi malttanut lopettaa maistelua lainkaan vaan laittoi lopulta koko kipon palasiksi saadakseen viimeisetkin rippeet maistiaisista. Taisi Juuso saada kaupanpäällisenä vielä pienen sokerihumalankin.