STOP THE PRESS!

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Käsikirjoitus: Tuomas Kyrö, Tiina Lymi, Juha Lehtola
Tuotanto: Markus Selin, Jukka Helle
Heikki Kinnunen, Satu Tuuli Karhu, Kaisa Hela, Elina Knihtilä, Mari Perankoski, Iikka Forss, Sulevi Peltola, Janne Reinikainen, Sari Siikander, Jani Volanen
Arvio: 4,5/5

Mielensäpahoittaja on tullut siihen tulokseen, että kaikki mitä hänen on pitänyt tehdä elämässään, on tehty. Siksi hän päättänyt kuolla ja rakentaa itselleen ruumisarkkua. Ulkomailla pitkään asuneet poika Pekka (Volanen) ja tämän vaimo Katri (Knihtilä) eivät oikein ymmärrä vanhuksen touhuja, vaan pitävät tätä höperöityvänä vanhana ukkona. Heidän tyttärensä Sofian (Karhu) on tarkoitus mennä opiskelemaan Yhdysvaltoihin, mutta sitä ennen pitää osallistua kuitenkin Helsingissä järjestettävään kansainväliseen tilaisuuteen. Sofia päättää palata isoisänsä luokse, joka ei aluksi innostu tytön paluusta. Pian he kumpikin huomaavat tarvitsevansa toisiaan.

Vaikka elokuva ei suoranaisesti tiukalla otteella pohjaudukaan Kyrön samannimiseen romaaniin, niin sen henki on hyvinkin mukana. Ohjaaja Lymi yhdessä toisen käsikirjoittajan Lehtolan kanssa on saanut aikaiseksi sekä draamallisesti eheän, että elämänmakuisella huumorilla maustetun kokonaisuuden. Se tarjoaa näyttelijöille erittäin oivallisen pohjan erinomaisille näyttelijätöille. Antti Litjan sairastuttua Mielensäpahoittajan rooliin valittu Heikki Kinnunen tekee roolissaan vakuuttavaa työtä. Hänen tulkinnassaan on sekoitus tuttua kinnusmaista terävyyttä ja kyrömäistä murahtelua. Vaikka näyttelijäsuoritukset ovatkin kaikin puolin on sujuvaa ja taidokasta, niin ehdottomasti haluan nostaa yhden nimen esiin. Hän on Satu Tuuli Karhu, joka tekee Kinnusen kanssa tasavertaisen ja vahvan roolin nuorena Sofiana. Olen hyvinkin vakuuttunut, että hän tästä roolista ansaitsee Jussi-palkinnon. Sen verran hieno roolisuoritus. Lisäksi täytyy kehua myös Lymiä, joka kerta toisensa jälkeen tekee entistäkin parempaa ohjaustyötä. Hänen ohjauksessaan tarinasta on muodostunut ymmärtäväinen draamakomedia, joka saa katsojan ajattelemaan ja myös sopivasti nauramaan tilanteille. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on aidosti koskettava ja hauska elokuva.

Lisämateriaalina making of -kooste ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2019

Traileri: