STOP THE PRESS!

Capriccio – Kaisu Koivisto ja Claudia Peill – uusi näyttely Gallen-Kallelan Museossa

Claudia Peill: Boccette, 2018. Valokuva, pohjustettu alumiinille, silisec.

Claudia Peill: Boccette, 2018. Valokuva, pohjustettu alumiinille, silisec.

Näyttely avoinna: 15.9.2018–13.1.2019

Näyttely on kahden nykytaiteilijan tutkimusmatka Gallen-Kallelan Museon kokoelmiin ja etenkin Mary Gallénin maailmaan. Kaisu Koivisto (s. 1962) ja italialainen Claudia Peill (s. 1963) pohdiskelevat uusissa teoksissaan esineiden, paikkojen ja muistikuvien merkityksiä.

’Capriccio’ on musiikkitermi, joka tarkoittaa eloisaa ja vapaamuotoista sävellystä.  Näyttely asettuu osaksi Mary Gallénin 150-vuotisjuhlavuotta. Musiikilla oli keskeinen rooli hänen elämässään. Mary oli muusikko, taitava pianisti ja soitonopettaja.

Gallen-Kallelan Museon näyttely on syntynyt vuoropuhelusta taiteilijoiden, museon ja kokoelmien kesken. Uudet teokset rinnastuvat Tarvaspään rakennukseen ja miljööseen sekä kokoelmiin.

Museo- ja arkistokokoelmat ovat fragmentteja menneestä. Ne vihjaavat historiasta, mutta eivät voi palauttaa sitä. Museot eivät vain säilö asioita, esineitä ja tietoa, vaan mahdollistavat erilaisia näkökulmia, tulkintoja ja ajattelutapoja. Tämä keskeneräisyys ja tulkinnan avoimuus on kiinnostanut näyttelyn taiteilijoita.

Claudia Peill yhdistää teoksissaan valokuvaa ja maalausta. Gallen-Kallelan Museoon toteutettujen teosten lähtökohtana ovat vanhat valokuvat Mary Gallénista, hänen muistikirjansa ja omistamansa esineet. Teokset leikittelevät läsnäolon ja poissaolon tematiikalla, näkyvällä ja sillä, mitä emme voi nähdä. Tyhjä tila saattaakin osoittautua kaikkein tärkeimmäksi.

 

Uutta taidetta museon poistomateriaaleista

Toisaalta kaikkea ei voi eikä tarvitse säilyttää. Kaisu Koivisto on saanut käyttöönsä museon kokoelmista poistettuja materiaaleja: vanhoja kehyksiä ja lankoja, jotka ovat kuuluneet joko Mary Gallénille tai hänen tyttärelleen Kirstille. Koiviston teoksissa kierrätysmateriaalit saavat olennaisen osan. Samalla museon kokoelmatehtävän ulkopuolelle jäävät esineet ja niiden kantamat historialliset merkitykset saavat roolin ja pääsevät esiin uudessa kontekstissa.

Peill ja Koivisto ovat tehneet aiemminkin yhteisiä näyttelyjä ja interventioita historiallisiin ateljee- ja kotimuseoihin, kuten Hendrik Christian Andersenin museoon Roomassa.

 

Näyttelyn yleisötapahtumat:

16.9.2018 klo 13 Kaisu Koivisto ja Claudia Peill esittelevät näyttelyn (englanniksi)

30.9.2018 klo 13 Kaisu Koivisto esittelee näyttelyn, klo 14-16 Muotojen puutarha –paperileikkaustyöpaja

6.1.2019 klo 13 Kaisu Koivisto esittelee näyttelyn

Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13, ruotsiksi kuukauden viimeisenä sunnuntaina klo 14.
Liput 5–9 €

Avoinna: ti–la 11–16, su 11–17