STOP THE PRESS!

Hiljainen paikka (A Quiet Place)

A Quiet PlaceOhjaus: John Krasinski
Käsikirjoitus: Bryan Woods, Scott Beck, John Krasinski
Tuotanto: Michael Bay, Andrew Form, Brad Fuller
Pääosissa: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe
Arvio: 4/5

Kuuloaistinsa avulla ihmisiä saalistavat oliot hallitsevat maailmaa. Pienikin puheääni aiheuttaa sen, että ihmisen henki voi joutua näiden tappajien riistämäksi. Elokuva kertoo Abbotin perheestä, joka pyrkii pysymään keinolla millä hyvänsä hengissä. Varsinkin kun yksi perheen lapsista on kuollut hirviöolion käsittelyssä. Jotta perhe pystyy kommunikoimaan on heidän ’puhuttava’ viittomalla. Vuosien kuluessa tilanne muuttuu, varsinkin kun tytär pikku hiljaa tympääntyy tähän hiljaisuuden vallitsemaan maailmaan. Pian koko perheen elämä on uhattuna.

Krasinskin ohjaama ja osittain käsikirjoittama jännäri on todella intensiivinen ja tunteisiin vetoava. Yksi syy siihen on se, tässä elokuvassa ei juurikaan puhuta, vaan jännitystä pidetään yllä visuaaleilla ja muulla äänimaailmalla. Ennen kaikkea se vaatii vahvoja otteita näyttelijöitä, jotka joutuvat esittämään uskottavasti viittomakielellä tuntemuksia ja ajatuksia. Ei mikään helppo temppu. Koska kyseessä on perheen tarina vastaan ’pahat oliot’, niin yhteispeli näyttelijöillä on oltava todella vahva ja varsin hyvin he siinä onnistuvat. Varsinkin perheen tytärtä esittävä Simmonds, joka on muuten itsekin kuuro, tekee roolissaan hyvinkin luontevan suorituksen. Hiljainen paikka on pienimuotoinen tiivistunnelmainen jännityselokuva, joka pitää katsojan pelottavalla tavalla jännityksessä alusta loppuun saakka.

Lisämateriaalina on tarjolla kolme making of -dokumenttia, joissa tutustutaan mm. elokuvan tekemiseen, hiljaisen maailman luomiseen tähän elokuvaan sekä erikoistehosteiden kehittämiseen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Paramount Home Entertainment, 2018

Traileri: