STOP THE PRESS!

Monipuolinen ja vauhdikas teatterisyksyn startti Tampereen Työväen Teatterissa

Tampereen Työväen Teatterin syyskaudessa on kaikkiaan kahdeksan uutta ensi-iltaa joista kantaesityksiä viisi. Ohjelmistovalinnoista vastaa teatterinjohtaja Maarit Pyökäri, joka jää teatterinjohtajan tehtävästään eläkkeelle tämän viikon perjantaina 31.8.

Ohjelmisto on tänäkin syksynä monipuolinen. Mukana on erittäin odotettu teatterin suurpanostus musikaali Billy Elliot, joka istuu hyvin tehdaskaupunkiimme. Erityisen ilahduttavaa on tapa jolla sisällöt ottavat kantaa tähän päivään, kuten esimerkiksi virtuaalitodellisuutta kuvaava The Nether, nyky-Suomen kuvaus Pässi, autioituvalle maaseudulle sijoittuva, Teatteri Siperian kanssa yhteistyössä tuotettava Kylä”, kertoo teatterinjohtaja Maarit Pyökäri. ”Myös komedioiden toteutuksessa on haettu uusia tuulia. Tämä on ryöstö! on virtuoosimaista komediaa, Vakavuusongelmassa työtiimin dynaamikkaa kuvaa bändi ja Kuumat aallot –komediassa hyödynnetään karaokea. Junnu Vainion musiikin ystäviä taas kiinnostaa varmasti uutuusnäytelmä Vanhoja poikia. Ja ihan jotain uutta ovat tänä syksynä kokeilussa olevat anniskelunäytännöt Suurella näyttämöllä.”

Hittikomedia Tämä on ryöstö! on verbaalia ja fyysistä notkeutta
Tämä on ryöstö! (A Comedy About a Bank Robbery) on komedia Mischief-teatterin hittejä takoneen käsikirjoittajatiimin Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields kynästä. Sama tiimi tunnetaan myös menestyskomediasta Näytelmä joka menee pieleen. Improvisaatioteatteriin viehtynyt kolmikko on kirjoittanut verbaalista ja fyysistä notkeutta sisältävän komedian, joka on nyt sijoitettu 50-luvun Tampereelle. Ja teemana – pankkiryöstö. Komedian ohjaa Tommi Auvinen. Rooleissa TTT:n Petra Ahola, Heidi Kiviharju, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Samuli Muje, Tommi Raitolehto ja Saska Pulkkinen, joka tekee peräti 13 roolia ja pistää myös kolme esittämäänsä roolihahmoa tappelemaan keskenään. Vierailevina tähtinä ovat Tom Lindholm, Puntti Valtonen, Juulianna Mäkelä ja Osku Ärilä. Suomennos on Mikko Koivusalon. Suomen kantaesitys on 6.9. Suurella näyttämöllä.

Billy Elliotin odotettu ensi-ilta lokakuussa on syksyn suurin satsaus
Billy Elliot on yksi syksyn odotetuimmista musikaalitapauksista. Lipuista on tässä vaiheessa varattu jo yli puolet. Lee Hallin kirjoittamaan tarinaan perustuva ja Elton Johnin musiikkia soiva palkittu musikaali on valloittanut maailmalla jo 12 vuotta. Musikaalia on valmisteltu jo keväästä 2017 Billy Elliot –koulun alettua ja nyt lokakuussa vihdoin koko 55 henkinen työryhmä valloittaa energialla, taidolla ja sydämellä yhden Suomen suurimmista musikaalinäyttämöistä. Ohjaaja on Samuel Harjanne, koreografi Jari Saarelainen, kapellimestareina Joonas Mikkilä/Tony Sikström. Billy Elliotin rooleissa vuorottelevat Jiri Rajala, Osku Perkiö ja Simo Riihelä. Michael Caffreyn rooleissa Ilmari Kujansuu, Nuutti Kerppilä ja Juho Mönkkönen. Laulunopettaja Mrs. Wilkinson on Petra Karjalainen ja pienen Debbie Wilkinsonin rooleissa vuorottelevat Mesihelmi Mänttäri ja Leila Ristimäki. Muissa rooleissa muun muassa Jyrki Mänttäri, Jussi Pekka Parviainen, Kristiina Hakovirta, Eriikka Väliahde, Riku Lehtopolku/Jukka Kontusalmi sekä 21 nuorta tanssikoululaista. Ensi-ilta on Suurella näyttämöllä 18.10.

Virtuaalijännäri The Nether ensimmäisen kerran Suomessa
Kuka olisit, jos saisit olla kuka tahansa, millainen tahansa? Mitä tekisit, jos kaikki olisi sallittua – eikä kukaan ei saisi tietää? Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia ja haasteita ruotii USA:ssa parhaana uutena näytelmänä palkittu The Nether, joka saa Suomen kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä 31.8. Ohjaus Tiina Puumalainen. Netfllix-sarjojenkin käsikirjoittajana tunnettu Jennifer Haley nostaa esiin uuden teknologian moraalikysymyksiä kiehtovan jännitysdraaman keinoin. Rooleissa Suvi-Sini PeltolaPentti HelinJari AholaJuha-Matti KoskelaSonja Halla-aho. Käsikirjoittaja Jennifer Haley saapuu Los Angelesista seuramaan näytelmän ensi-iltaa.

Sirkku Peltolan uutuus kuvaa nyky-Suomea
Sirkku Peltolan
 uusin näytelmä Pässi kantaesitetään 9.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Peltolan oma ohjaus kertoo tämän hetken suomalaisista, kainuunharmaspässistä ja paperittomasta Bagdadin filharmonikkojen sellististä. Luvassa on jälleen henkilöhahmoja, joita ei voi heltymättä katsoa. Roolityöhön palaa eläkepäiviltään Tuire Salenius. Yhteensä kolmeen rooliin paneutuu Auvo Vihro. Rooleissa myös Miia SelinTommi RaitolehtoAimo Räsänen ja Samuli Muje.

Saimaan saaressa miehet, unelmat ja Junnu Vainion laulut
Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama ja Juha Vainion lauluja sisältävä Vanhoja poikia saa kantaesityksensä 6.11. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Usein huiman hauskasti, yhtä usein kömpelön karheasti. Vanhoina poikina nähdään Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tuomas Uusitalo ja Puntti Valtonen. Maanläheisen musiikin mestarit, Antti Paalanen ja Kiharakolmio-yhtye, säestävät esityksissä livenä. Ohjaus on Tommi Auvisen.

Vakavuusongelma on komedia ihmisistä työssä
Kotimainen komedia Vakavuusongelma tarkastelee työelämää ja maailmaa henkilöidensä näkökulmasta rehellisesti, mutta rakastavasti. Käsikirjoittaja on Mika Ripatti, joka tunnetaan tuottelIaana näytelmäkirjailijana sekä tv- ja elokuvakäsikirjoituksistaan (Sydänjää ja Nousukausi). Ohjaaja, Teatterikesän taiteellisessa johdossa työskentelevä Aleksis Meaney saa työryhmineen putkityömaankin rokkamaan. Rooleissa Jaana Oravisto, Karoliina Vanne, Eriikka Väliahde, Matti Pussinen-Eloranta, Mika Honkanen, Jari Leppänen, Jukka Saikkonen ja Markku Pölösen Oma maa –elokuvan päärolissa nähtävä Konsta Laakso. Ensi-ilta on 4.9. Kellariteatterissa. Näytelmään pääsee kurkistamaan tällä viikolla avoimissa harjoituksissa 30.8. klo 19, liput 5 euroa.

Uusi kotimainen näytelmä Kylä yhteistyössä Teatteri Siperian kanssa
Lokakuussa 2018 ensi-iltansa saava Kylä on absurdi, musiikillinen komedia autioituvasta maaseudusta, yhtenäiskulttuurin murenemisesta ja mahdottomista haaveista. Näytelmän käsikirjoittavat Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen ja roolissa heidän lisäkseen nähdään myös Juha Junttu, joka säveltää näytelmän musiikin. Työryhmä vastaa myös ohjauksesta. Kylä sijoittuu Rutakon kylään ja kertoo sen kolmesta viimeisestä asukkaasta: Pärttylistä, Kiisselistä ja Ameliasta. Kantaesitys 27.10. Kellariteatterissa.

Kuumia aaltoja viihdyttää komedialla ja musiikilla
Hävyttömän hauska karaokeshow Kuumia aaltoja on syksyn uutuustuotantomme TTT-Klubilla. Ensi-iltaa juhlitaan 5.9. Käsikirjoittaja Anne Prokofjeff on kirjoittanut hulvattoman komedian kahdesta keski-ikäisestä naisesta, jotka tapaavat sattumalta baarissa ja innostuvat laulamaan yhdessä. Samalla he keskustelevat naiseudesta, eroista, muutoksista, miehistä, mokailun lahjasta, laastarisuhteista, kaikesta mahdollisesta! Esityksen ohjaa Tiina Brännare. Rooleissa Kristiina Hakovirta ja Karoliina Kudjoi.

TTT kokeilee anniskelunäytäntöjä ensimmäisten teattereiden joukossa Suomessa
Tampereen Työväen Teatteri kokeilee tänä syksynä anniskelukatsomoa kahdessa esityksessä. Tämä on ryöstö! 24.11. ja ShoWhat 30.11. iltaesityksissä on virvokkeiden vieminen katsomoon sallittua. Esitykset ovat K18. Tiettävästi anniskelunäytäntöjä ei ole muissa teattereissa vielä tässä mittakaavassa kokeiltu. Suurelle näyttämölle mahtuu noin 800 katsojaa. ”Tämä käytäntö on tuttu muun muassa Lontoon teatterikävijöille. Kokeilemme, miten se istuu meille ja jos kokemukset ovat hyviä, jatkoa on luvassa”, sanoo teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Maarit Pyökäri viettää läksiäisiään perjantaina 31.8.
Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri viettää läksiäisiään perjantaina kutsuvierasvastaanotolla sekä The Netherin ensi-illassa 31.8.

”Tampere on ehdottomasti teatterikaupunki”, summaa Pyökäri viiden vuoden kokemustaan Tampereen Työväen Teatterin johdossa. ”Olen saanut olla tuottamassa tänne monta hienoa teosta, joista esimerkkinä musikaalit Evita, Cabaret, Viulunsoittaja katolla, Viita ja Tytöt 1918sekä esimerkiksi draamat Yöllisen koiran merkillinen tapaus, Taivaslaulu ja Lada. Myös lastenteatterituotannoistamme olen erittäin ylpeä. Olen johtanut teatteria yhtenä sen vaikeimmista ajanjaksoista vuoden 2016 yhteistoimintaneuvotteluineen ja valtionosuusuudistuskeskusteluineen”. Johtajakausi on ollut Pyökärille pitkän teatteriuran päätös. ”Lähden TTT:stä haikein mielin.”

Pyökärin seuraaja Otso Kautto aloittaa väitöskirjatyönsä vuoksi teatterinjohtajan tehtävät vuodenvaihteen jälkeen, 1.1.2019. Hänen kädenjälkensä tulee näkymään teatterin ohjelmistossa enemmän syksystä 2019 alkaen. Siirtymävaiheen aikana teatteria johtaa johtoryhmä.