STOP THE PRESS!

Ihmiset, paikat ja esineet -menestysdraaman ensi-ilta 1.9. Turun Kaupunginteatterissa

Ihmiset, paikat ja esineet

Kuvassa vasemmalla Petri Rajala, keskellä Pihla Maalismaa ja oikealla Kirsi Tarvainen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Ihmiset, paikat ja esineet (People, Places and Things, 2015) nousi loppuunmyydyksi suursuosikiksi Lontoon West Endissa ja New Yorkin Broadwaylla. Duncan Macmillanin kirjoittamasta näytelmästä pitivät sekä kriitikot että yleisö ja se keräsi useita palkintoehdokkuuksia. Näytelmän pohjoismainen ensi-ilta nähdään Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä 1.9.

Suomen kantaesityksen ohjaa Johanna Freundlich. Esitys on kiihkeärytminen, suoraa puhetta ja kiinnostavia naisrooleja sisältävä – ja kuten Macmillanin näytelmät yleensä, tämäkin draama haastaa katsojan teemallaan. Keskiössä on kamppailu päihderiippuvuuden kanssa. Näytelmän katse on kuitenkin lämmin ja terävä dialogi antaa tilaa myös huvittumiselle ja naurulle. Kyseessä on myös varsinainen näyttelijäntyön taidonnäyte.

Koukuttava draama naisnäyttelijästä

Tarinan polttopisteessä on nuori näyttelijä Emma, joka ei halua eroon päihderiippuvuudestaan. Päihteet ovat Emmalle tapa kestää pettymyksiä tuottavaa todellisuutta ja roolit niin lavalla kuin siviilissäkin keino paeta omaa itseä. Kulissien romahdettua edessä on kuitenkin päihdevieroitus ja rooleista luopuminen. Vaativan pääroolin Emmana tekee ensimmäistä kertaa Turun Kaupunginteatterissa vieraileva Pihla Maalismaa. Hän on näytellyt parin viime vuoden ajan kiinnityksellä Kansallisteatterissa ja on tuttu kasvo myös elokuvista Roskisprinssi ja Ollaan vapaita. Maalismaan kanssa tätä ajankohtaista draamaa tulkitsee 10 muuta näyttelijää.

”Samaistun suuresti Emmaan, enkä vain siksi että hänkin on näyttelijä. Maailma on monimutkainen paikka, ja moni asia tuntuu olevan raiteiltaan. On oikeastaan helppo ymmärtää miksi ihmiset haluavat vetää pään täyteen. Kuitenkin samalla tulee helposti tuhonneeksi ihmissuhteita ja kadottaneeksi itsensä. Näytelmässä etsitään mm. arjen sietokykyä.”

– Emman esittäjä Pihla Maalismaa

Mielenkiintoinen ohjaajatuttavuus

Esityksen ohjaaja Johanna Freundlich on opiskellut käsikirjoittamista ja ohjaamista New Yorkin yliopiston Tisch School of the Arts’ssa. Hän on työskennellyt eri puolilla Suomea intiimeistä huoneteattereista aina 1200-paikkaiseen Musiikkitaloon. Uralta löytyy ohjauksia esimerkiksi Kansallisoopperan päänäyttämölle ja Savonlinnan oopperajuhlille Olavinlinnaan sekä Vuoden teatteritekona 2011 palkittu kuusituntinen näytelmä Angels in America. Tampereen teatterikesässä on vuosien varrella nähty useita Freundlichin töitä mm. Ryhmäteatterista, Kom-teatterista. Hänen ohjauksensa Rikos ja rangaistus kutsuttiin talven 2018 Dostojevski-festivaalille Novgorodiin.

”Tykkään ihmislähtöisistä ja -läheisistä tarinoista, joissa ei yksinkertaisteta asioita. Ihmiset, paikat ja esineet on juuri sellainen näytelmä, se antaa näyttelijöille tilaa tarkkanäköisiin tulkintoihin.”

– ohjaaja Johanna Freundlich

Ihmiset, paikat ja esineet

Suomen kantaesitys 1.9.2018 klo 19
Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä
Liput: 18-39 € lippu.fi / Lippis / 02 262 0030

Työryhmä

Teksti: Duncan Macmillan
Ohjaus: Johanna Freundlich
Lavastus ja pukusuunnittelu: Mark Väisänen
Valosuunnittelu: Jari Sipilä
Äänisuunnittelu: Jari Tengström
Naamioinnin suunnittelu: Minna Pilvinen
Rooleissa: Eila Halonen, Stefan Karlsson, Ulla Koivuranta, Pihla Maalismaa, Tom Petäjä, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Jonas Saari, Alisa Salonen, Kirsi Tarvainen, Jerry Wahlforss