STOP THE PRESS!

Hevosharrastajien elämäntapa esillä Kati Leinosen valokuvanäyttelyssä

Kati Leinonen - Äimärautio

Äimärautio: kuva: Kati Leinonen

Äimärautio on yhteisö, jonka ihmisiä yhdistää valtava intohimo ja totaalinen sitoutuminen hevosiin. Heille hevoset ovat elämäntapa. Kati Leinonen on valokuvannut Oulun Äimärautiolla vuosina 2015–2017 teoskokonaisuuden, jonka keskiössä on ihmisen ja hevosen välinen suhde. Kuvat ovat esillä Suomen valokuvataiteen museossa avautuvassa näyttelyssä.

Leinonen tarkastelee nykypäivän hevoskulttuuria, hevosen ja ihmisen rinnakkaiseloa sekä pohtii omaa kiintymystään hevosiin. Näyttelyn teokset kertovat suurelle yleisölle näkymättömistä arkisista kohtaamisista talleilla ja niiden ympäristössä.

Muotokuva on Leinoselle paikka toisen kohtaamiselle. Se pitää sisällään katsomisen ja katsotuksi tulemisen rituaalit. Filmille tallentuu detaljeja, jotka jäävät paljaalla silmällä huomioimatta ja jotka nousevat esiin jälkeenpäin tarkasteltuna. Näyttelyn muotokuvat kertovat hevosharrastajien laajasta kirjosta. Niistä välittyy tallimaailman ilmapiiri ja elämäntapa. Detaljikuvat puolestaan kertovat nykypäivän hevoskulttuurista, johon liittyy kiintymys ja huolenpito, mutta toisaalta myös eläimen inhimillistäminen. Äimäraution miljöö toimii näyttämönä, joka sitoo kuvat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kati Leinonen (s. 1974) on Oulussa asuva valokuvataiteilija. Leinonen on opiskellut valokuvausta London College of Printingissä ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa.

Näyttely on valittu Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilaan avoimessa haussa. Projekti-tila on tarkoitettu näyttelyille ja hankkeille, joissa valokuvaa tai muita linssipohjaisia medioita käytetään taiteen, nykytaiteen tai tutkimuksen välineenä. Tila esittelee kiinnostavia näyttelykokonaisuuksia sekä tuoreilta että vakiintuneemmilta tekijöiltä.

 

Kati Leinonen: Äimärautio
Suomen valokuvataiteen museo, Prosessi-tila
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Näyttely avoinna 7.9.–11.11.2018

Liput 10/5/0 euroa, Museokortilla vapaa pääsy
ti-su klo 11–18, ke 11–20, ma suljettu