STOP THE PRESS!

Huonekalusuunnittelija ja taiteilija Milla Vaahteran näyttely avautuu Designmuseossa 7.9.

Milla Vaahtera


Milla Vaahtera
 Kuva: Dora Cheffi

Designmuseo avaa helsinkiläisen huonekalusuunnittelijan ja taiteilijan Milla Vaahteran (1981) näyttelyn Helsinki Design Weekillä. Näyttely Dialogi koostuu mobileista ja stabileista, jotka on valmistettu vapaasti puhalletusta lasista ja käsin työstetystä messingistä. Ilmavat teokset herättävät henkiin 30-luvulla syntyneen mobileperinteen. Mobileiden kautta Vaahtera tulkitsee ihmisen suhdetta omaan kehoon ja seksuaalisuuteen.

Loppuvuodesta 2017 Designmuseon yritysverkosto Design Club järjesti Open Callin, jonka avulla etsittiin uudenlaisia tilallisia installaatioita Designmuseon Galleriaan. Kansainväliseen hakuun osallistui 52 muotoilijaa tai muotoilijaryhmää. Näyttelyn raati valitsi Milla Vaahteran Dialogi -teoksen. Installaatiossa raatia kiehtoi sen intuitiivinen ote, yhteistyön synnyttämä lopputulos, mobilen uudelleentulkinta ja uudenlainen visuaalisuus.

Vaahtera aloitti teossarjan valmistamisen toukokuussa 2018 yhdessä nuutajärveläisten lasinpuhaltajien Paula Pääkkösen, Sani Lappalaisen, Pauli Vähäsarjan, Henni Elialan ja Jonas Paajasen kanssa. Metalliosien työstöstä vastasi hopeaseppä Kirsi Kokkonen yhdessä Vaahteran kanssa. Työmenetelmä perustui vuoropuheluun ja intuitioon.

Teosten avulla Vaahtera halusi elvyttää suomalaista lasinpuhallusperinnettä, jonka puolesta näyttely ottaa vahvasti kantaa. ”Suomalainen lasi ei ole vain historian toisintoa, vaan sille on mahdollista löytää uusi nykyaikainen ääni. Lasin teko Suomessa on joutunut kokemaan kovia. Nyt on aika tehdä asialle jotain, uudistaa perinne ja nostaa käsityöläisyys uudeksi trendiksi”, sanoo Vaahtera.

Vaahtera on taustaltaan suunnittelija, joka on liukunut kalustemuotoilun kentällä luovuuden ja taiteellisuuden ohjaamana. Työssään Vaahtera yhdistelee seksuaalisuutta, graffitia, pop-taide estetiikkaa ja herkkyyttä.Omasta työskentelyprosessistaan Vaahtera toteaa: Muotoilu on yleensä äärimmäisen kontrolloitua, mutta omassa työssäni puran tätä koodia. Esillä olevat teokset ovat syntyneet väärintekemisen ja sattumien kautta.”

Lue lisää Milla Vaahteran ajatuksia hänen työstään täältä.

Milla Vaahtera – Dialogi -näyttely on esillä Designmuseon Galleriassa 7.9.-28.10.2018

Milla Vaahtera
Milla Vaahtera on vuonna 1981 syntynyt helsinkiläinen huonekalusuunnittelija ja taiteilija.

Vaahtera tarkastelee taiteellisen työskentelynsä kautta muun muassa kehollisuutta, tilan haltuun ottamista ja seksuaalisuutta. Materiaaleina vaihtelevat puu, vaahtomuovi, lasi ja metalli.

Vaahtera on toiminut luennoitsijana vuodesta 2010 lähtien muun muassa Lahden muotoiluinsituutissa, HEO:ssa ja Aalto-yliopistossa.

Vaahtera on valmistunut taiteen maisteriksi 2010 Aalto-yliopiston Taiteen, suunnittelun ja arkkitehtuurin korkeakoulusta, jossa hän opiskeli huonekalumuotoilua. Suorittanut kandidaatin tutkinnon Lahden muotoiluinstituutissa, huonekalusuunnittelun koulutusohjelmassa 2008.

Design Club
Designmuseon ja Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Design Club on vuonna 2015 perustettu yritysverkosto, jonka jäsenet haluavat kehittää liiketoimintaansa muotoilun avulla. Design Clubissa ovat mukana muun muassa Barona, Kalevala Koru ja Lääketietokeskus. Design Club Open Call on kolmivuotinen näyttelysarja, jonka puitteissa etsitään vaikuttavia sisältöjä ja tarjotaan yrityksille mahdollisuuksia olla tukemassa uusia luovia avauksia.