STOP THE PRESS!

Bändin käsikirja – tytöt rokkaa tykimmin

Laura Haarala, Hanna Kauppinen ja Aiju Salminen: Bändin käsikirjaBändin käsikirja on monipuolinen ja käytännönläheinen opas bändissä soittamiseen. Kirja ottaa erityisesti huomioon tytöt, naiset ja muunsukupuoliset, joiden voi olla vaikea päästä sisään perinteisesti hyvin miesvaltaiseen bändikulttuuriin, mutta sopii kaikille soittoharrastuksesta ja bänditoiminnasta kiinnostuneille. Kuten kirjoittajat esipuheessa sanovat: “Ainoa este bändissä soittamiselle on se, ettei uskalla pistää itseään likoon – anna siis mennä!”

Laura Haaralan, Hanna Kauppisen ja Aiju Salmisen kirja perustuu kirjoittajien oman asiantuntemuksen lisäksi lukuisiin haastatteluihin. Ääneen pääsevät suomalaismuusikot ja musiikintekijät laidasta laitaan Aija Puurtisesta ja Mariskasta underground-nimiin saakka. Kirjaa varten on haastateltu myös taiteilijoiden henkiseen valmennukseen erikoistunutta psykoterapeuttia, joka valottaa muun muassa bänditoiminnan ja esiintymisen psykologisia ulottuvuuksia.

Kirja etenee bändin ja soittoharrastuksen elinkaaren mukaisesti. Aivan kirjan alussa etsitään bändikavereita sekä treenikämppää, valitaan instrumentit, harjoitellaan sekä soittamista että biisinkirjoittamista, mutta myös erilaisten bänditoimintaan liittyvien laitteiden valintaa ja käyttöä. Kirjassa annetaan vinkkejä muun muassa siihen, kuinka äänitetään demo, ja kuinka bändi voi saada keikkoja tai levytyssopimuksen. Myös konemusiikille on oma osionsa. Kirjan loppua kohti pureudutaan myös bänditoiminnan ongelmatilanteisiin ja niiden ratkaisuihin. Bändin käsikirja tarjoaa roolimalleja, mentorointia ja musiikkialan ihmisten kokemuksiin perustuvaa vankkaa tietoa jokaiselle bändissä soittamisesta kiinnostuneelle.

Kirjan ovat kirjoittaneet Laura Haarala (kulttuurituottaja AMK, FM), joka on erikoistunut bänditoimintaan sekä nuoriso- ja populaarikulttuurin tutkimukseen sekä FM Hanna Kauppinen, joka on vapaa kirjoittaja ja diy-muusikko. Kirjan idean takana on sen kuvittaja Aiju Salminen, joka on freelancekuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja keskinkertainen rumpali sekä aloitteleva laulaja.

Laura Haarala, Hanna Kauppinen ja Aiju Salminen: Bändin käsikirja
ISBN: 978-952-264-933-1, 220 sivua