STOP THE PRESS!

Sylityksin

Sylityksin, kuva: Heikki Järvinen

kuva: Heikki Järvinen

Esitys: Tamperereen Teatteri Frenckell-sali to 30.8.2018
Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Elina Lyytikäinen
Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Mari Pajula
Valosuunnittelu: Mika Hiltunen
Äänisuunnittelu: Jan-Mikael Träskelin, Jouni Koskinen
Rooleissa: Eeva Hakulinen, Martti Manninen, Pia Piltz, Ville Majamaa, Elisa Piispanen, Kirsimarja Järvinen, Elina Rintala
Arvio: 4,5/5

Mirja (Hakulinen) ja Martti (Manninen) ovat nuori pariskunta, joka haluaisi kovasti lasta, mutta yrityksistä huolimatta moista ei näy eikä kuulu. Lapsettomuudesta on tulossa heidän suhteelleen suuri koetinkivi. Heidän ystäväpariskuntansa Teemu (Majamaa) ja Kaisa (Piltz) eivät halua lasta, sillä muksuista on heidän mielestään vain haittaa elämiselle – mutta sitten Kaisa ilmoittaakin miehelleen olevansa raskaana. Kun näiden kahden pariskunnan edesottamusten lisäksi pakkaa sekoittaa myös Teemun yksinhuoltajasisko (Piispanen), niin syntyy myös varsin kinkkinen tilanne, joka aiheuttaa jännitettä ystäväpariskuntien välille. Järjen ja lämmön ihmisenä toimii ”varamummo” siivooja-Alma (Järvinen) jonka oma aika äitiyteen on mennyt, mutta lempeys lapsia kohtaan on yhä voimissaan.

Vaikka itse aihe, lapsettomuus, onkin hyvin vakava ja osalle myös surullinen aihe, niin näytelmä ei kuitenkaan käsittele sitä ryppyotsaisesti, vaan mukaan on sekoitettu sopivasti elämänmakuista huumoria ja tilanteita hieman kärjistäen. Lyytikäisen teksti on vahva ja koskettava, ja tarjoaa näyttelijöille erittäin loistavan pohjan roolitöille. Varsinkin pariskuntia esittävät Hakulinen, Manninen, Piltz ja Majamaa tekevät rooleissaan todella taidokkaan monivivahteista työtä, saaden jopa kymmenennellä rivillä istuvan kyynisen kriitikon miettimään syntyjä syviä. Näytelmän ääripäisiä hahmoja siivooja-Almaa ja Teemun yksinhuoltajasiskoa loistavasti esittävät Järvinen ja Piispanen antavat vielä kokonaisuudelle lisämaustetta. Sylityksin on kirpeän koskettava draama inhimillisyydestä, ihmisyydestä ja lapsettomuudesta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net