STOP THE PRESS!

It Came From The Desert

it Came from the Desert

Ohjaus: Marko Mäkilaakso
Käsikirjoitus: Marko Mäkilaakso, Hank Woon Jr., Trent Haaga
Tuotanto: Teemu Virta, Bob Portal, Inderpal Singh, Johanna Enäsuo
Näyttelijät: Harry Lister Smith, Alex Mills, Vanessa Grasse, Mark Arnold
Arvio: 5/5

Elokuva sijoittuu New Mexicon osavaltioon, jossa kaverukset Brian (Lister Smith) ja Lukas (Mills) päättävät lähteä juhlistamaan Lukasin motocross-kilpailun voittoa. Palkinto tuosta voitosta on tapaaminen legendaarisen B-toimintapätkien suuren sankarin The Eradicatorin kanssa. Mukaan liittäytyy myös Brianin ihastus Lisa (Grasse). Kun bileet kovenevat, niin ystävykset ajautuvat omituiseen paikkaan, jossa sijaitsee Yhdysvaltain armeijan salainen tukikohta. Pian heille selviää, että siellä on tehty tieteellisiä kokeita, joiden tarkoituksena on kasvattaa jättiläismuurahaisia. Muurahaiset ovat vasta heräämässä ja kohta valloittamassa maailman, joten kaverusten on pistettävä ötököille kampoihin.

Elokuva perustuu Cinemawaren kuuluisaan samannimiseen Amiga-peliin, joten tätä voidaan pitää sen elokuvamaisena jatko-osana. Siinä missä Mäkilaakso onnistui aiemmin sekoittamaan zombiemeininkiä härmäläisiin maisemiin, niin nyt mies vie katsojat aivan toisiin sfääreihin. Tässä elokuvassa yhdistyvät 50-luvun B-luokan olioelokuvat ja 80-luvun toimintakomediat, kuten The Gremlins -riiviöt. Voisi sanoa, että loppujen lopuksi mieleen tulee roskaleffojen ’huippustudion’ Troman meininki ja aiemmin mainitun elokuvan ohjaajan Joe Danten visuaalinen huumori. Se ei ole mikään ihme, sillä molemmat tahot ovat olleet tämän elokuvan inspiraatioita ja tukijoita. Kun kyseessä on juuri kunnianosoitus näille elokuville, niin missään nimessä leffaa ei pidä katsella otsa kurtussa, vaan pilke silmäkulmassa. Mäkilaakso, Woon Jr., ja Haaga ovat käsikirjoittaneet pläjäyksen, joka aidosti on hauskan viihdyttävä. Kuten ohjaajan muutama vuosi sitten valmistunut ”War of the Dead” oli visuaalisesti rosoisen komeaa katseltavaa, niin tämä puolestaan näyttää isomman budjetin elokuvalta kuin se todellisuudessa on. Näyttelijäsuoritukset ovat luontevia kautta linjan. Varsinkin parivaljakko Lister Smith ja Mills tekevät juuri sellaiset kasarimaiset nuorten kaverusten roolit, että oikein nostalgiset muistot heräsivät mieleen. It Came From The Desert on tähänastisista peleihin perustuvista elokuvista paras. Tässä on jopa klassikon ainesta.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentti, erikoistehosteista juttua parin dokkarin verran sekä vertaillaan miten elokuva eroaa pelin ideasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Roger! Pictures, 2019