STOP THE PRESS!

Leif Segerstam avaa viimeisen konserttivuotensa TFO:n ylikapellimestarina

Leif Segerstam

kuva: Sello Ristimäki

Konserttikausi 2018–2019 on Leif Segerstamin viimeinen Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Kauden aloittaa 6.–7.9. Taivaallinen elämä -konsertti ja taiteellisen kauden päätösnumerona esitetään Richard Straussin Salome-oopperan konserttiversio.

2.3.2019 75 vuotta täyttävän maestron ylikapellimestarikausi Turun filharmonisessa orkesterissa alkoi vuonna 2012 ja päättyy toukokuussa 2019. Segerstam on ylikapellimestarikaudellaan vaikuttanut merkittävästi orkesterin taiteelliseen tasoon ja imagoon. Segerstam on levyttänyt TFO:n kanssa mm. Sibeliuksen harvinaisempia teoksia ja kaikki Brahmsin neljä sinfoniaa. Lisäksi kuluvan kauden aikana valmistuu kattava Beethoven Complete -levytyssarja.

Richard Straussin Salome-ooppera on aikanaan saanut vahvan vastaanoton rohkealla aiheellaan ja sävelkielellään. Teos on väkevä, dramaattinen ja intohimoinen. Oopperan tunnetuimpia kohtauksia on seitsemän hunnun tanssi, jossa Salome tanssii Herodekselle. Vastapalveluksena Salome toivoo Jokanaan päätä, johon on vihansekaisesti rakastunut. Ooppera kulminoituu kohtaukseen, jossa Herodes on teloituttanut Jokanaan, ja pää tuodaan Salomen jalkoihin.

Turun filharmoninen orkesteri esittää oopperan konserttiversion torstaina ja perjantaina 16.–17.5.2019 klo 19 Konserttitalossa. Konserttien lipunmyynti aukeaa maanantaina 24.9.2018. Salomen roolissa nähdään ensimmäistä kertaa sopraano Anu Komsi. Muissa päärooleissa esiintyy suomalaisia huippulaulajia, muun muassa Jokanaan roolin laulaa Tommi Hakala.

”Sain edellisenkin suuren Strauss-roolini eli Zerbinettan debytoida vuonna 1994 juuri Turussa, Turun musiikkijuhlilla, Leif Segerstamin johtaessa. Olen hyvin innoissani, kun saan vihdoin nousta lavalle Salomen roolissa ja teoksen johtaa yksi parhaimmista Richard Strauss -kapellimestareista eli Leif Segerstam”, Anu Komsi kommentoi.

”Tervetuloa – tämä on namiooppera! Kaikki pitävät tästä. Strauss osasi kuvailla naisen psykologiaa ja alitajuntaa musiikissa”, kertoo Leif Segerstam ja jatkaa: ”Salome oli ensimmäinen oopperani Savonlinnassa vuonna 1970 – se oli mieluisa tehtävä ja yleisö piti nuoren komeetan tulkinnasta. Olen esittänyt Salomea mm. Wienin valtionoopperassa, Zürichissä, Kölnissä, Salzburgin musiikkijuhlilla ja Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa. Lisäksi tämä on Strauss-vuosi, säveltäjän kuolemasta tulee 70 vuotta vuonna 2019.”

Leif Segerstam on yksi Skandinavian monipuolisimmista säveltaiteilijoista – kapellimestari, säveltäjä, viulisti ja pianisti. Maailmankuulu Leif Segerstam on toiminut kapellimestarina ja ylikapellimestarina lukuisissa tunnetuissa oopperataloissa ja sinfoniaorkestereissa, kuten Tukholman Kuninkaallisessa oopperassa, Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin Valtionoopperassa sekä Itävallan ja Tanskan radio-orkestereissa. Johtajavierailuja hän on tehnyt mm. Metropolitaniin, Covent Gardeniin ja La Scalaan. Segerstamin mittava sävellystuotanto sisältää muun muassa yli 310 sinfoniaa. Hänen vaikuttava ja näyttävä uransa on palkittu lukuisin tunnustuksin. Vuonna 2014 tasavallan presidentti myönsi Segerstamille professorin arvonimen.

Anu Komsi on yksi maamme kansainvälisimpiä koloratuurisopraanotähtiä, joka on saavuttanut mainetta maailman oopperataloissa ja merkittävillä konserttilavoilla. Oopperaurallaan Komsi on laulanut Euroopan ja Amerikan merkittävillä oopperalavoilla ja festivaaleilla kuten Milano la Scalassa, Ranskan Valtionooppera Bastiljssa ja Salzburgin Musiikkijuhlilla. Salomen roolin Komsi tekee ensimmäistä kertaa.

Salome Turun konserttitalossa to ja pe 16.–17.5.2019 klo 19.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Anu Komsi, Salome, Tommi Hakala, Jokanaan, Turun filharmoninen orkesteri. Lipunmyynti alkaa ma 24.9.

Das himmlische Leben avaa syyskauden

Konsertti Taivaallinen elämä avaa TFO:n syyskauden. Torstaina ja perjantaina 6.–7.9. klo 19 Konserttitalossa kuullaan solisteina kontrabasisti Mikko Multamäkeä ja sopraano Essi Luttista. Konsertin avaa Arvo Pärtin suosituimpiin teoksiin kuuluva Cantus in Memoriam Benjamin Britten. Mikko Multamäki tulkitsee Eduard Tubinin kontrabassokonserton ja väliajan jälkeen konsertti päättyy Gustav Mahlerin 4. sinfoniaan. Sinfonian viimeisessä osassa kuullaan Essi Luttisen tulkitsemana koko teosta temaattisesti inspiroinut laulu Das himmlische Leben, taivaallinen elämä.

Molempina konsertti-iltoina järjestetään konserttiyleisölle maksuton Varaslähtö klo 18. Tilaisuudessa haastatellaan illan taiteilijoita. Torstain 6.9. konsertti lähetetään lisäksi suorana osoitteessa tfo.fi/live. Konserttia voi kommentoida sosiaalisessa mediassa tunnisteella #leiflive. Iltojen aikana avataan lisäksi syksyn Vino-gallerian teos Wall-X. Turun taideakatemiassa opiskelevan taiteilija Niina Villanuevan teos miettii liikkuvuutta ja kulttuurin kokemisen vapautta.

Mikko Multamäki on toiminut Turun filharmonisen orkesterin kontrabasson äänenjohtajana vuodesta 2000. Multamäki esiintyy aktiivisesti kamarimuusikkona sekä omin sooloresitaalein. Lisäksi hän on esiintynyt muun muassa Lohjan kaupunginorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Salon sekä Kirkkonummen orkesterien solistina.

Sopraano Essi Luttinenvalmistui vuonna 2005 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen osastolta korkeimmin mahdollisin arvosanoin. Essi Luttinen on esiintynyt useimpien kotimaisten orkestereiden solistina sekä vieraillut lukuisten kotimaisten festivaalien lisäksi mm. Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Japanissa ja Saksassa.

Taivaallinen elämä Turun konserttitalossa to ja pe 6.–7.9.2018 klo 19.00. Varaslähtö 6.–7.9. klo 18.00. Verkkokonsertti 6.9. klo 19.00. Leif Segerstam, kapellimestari, Mikko Multamäki, kontrabasso, Essi Luttinen, sopraano, Turun filharmoninen orkesteri. Pärt – Tubin – Mahler. Liput 25,50/20,50/9,50 €.