STOP THE PRESS!

Suutarin tyttären pihalla -näytelmä loihtii 50-luvun tunteita ja tunnelmia Lappeenrannan kaupunginteatterin suurelle näyttämölle

Suutarin tyttären pihalla

kuvassa: Jose Viitala ja Anna Andersson, kuva: Aki Loponen

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskausi 2018 avataan kansannäytelmällä Suutarin tyttären pihalla, joka saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä lauantaina 8.9. klo 19. Esityksiä nähdään koko syksyn ajan aina 20.12. saakka.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat maaseudulla sijaitsevaan saidan suutarin Asarias Kitusen taloon. Kitunen tekee suutarin töitä ja pitää talossaan samalla myös täysihoitolaa. Hänen tyttärellään Kirstillä riittää kosijoita ja rakkautta on ilmassa. Samaan aikaan toinen toistaan kummallisemmat hahmot häärivät mukana tarinassa. Lopussa lukuisia sotkuja päädytään selvittämään syyskäräjille ankaran tuomarin eteen.

Näytelmän ohjaavan teatterinjohtaja Timo Sokuran mukaan luvassa on kevyt, laulunsekainen ja kesäteatterihenkinen esitys.

Suutarin tyttären pihalla valikoitui ohjelmistoon lukuisista näytelmistä. Teksti ei ole kovin syväluotaava vaan keveä, mutta ihastuin ohjelmistoa miettiessäni heti tämän näytelmän sisältämään säpinään. Mukana on huulenheittoa teatterinkin tekemisestä, musiikkia, laulua ja tietynlaista teatterileikkimäisyyttä.

Näytelmässä on useita niin sanottuja simultaanikohtauksia, joissa näyttämö on jaettu kahtia ja kummallakin puolella näytellään samanaikaisesti. Sokura kuitenkin kertoo, että esitystä on helppo seurata.

– Kun toinen puolisko on aktiivisempi, niin toisella puolella ollaan rauhallisempia. Mukana on pieniä viitteitä, kuten liikettä ja ääntä, jotka kertovat, mihin katse kannattaa suunnata. Lopussa kaikki kuviot viedään loppuunsa ja nidotaan yhteen.

– Haluamme esityksellä tarjota yleisölle helposti seurattavaa matalan kynnyksen teatteria. Katsojat voivat unohtaa hetkeksi huolensa ja nauttia hauskasta, viihdyttävästä kokonaisuudesta.

Reino Helismaan käsikirjoittama näytelmä huokuu 50-luvun tunteita ja tunnelmia. Sokura ja muu työryhmä ovat kuitenkin sovittaneet tekstiä ja muita elementtejä jossain määrin nykypäivään.

– Suurella näyttämöllä pääsee kyllä 50-luvun tunnelmiin. Puvustus on aikakauteen sopivaa, muttei kuitenkaan tarkan uskollista. Lavasteetkin ovat realistisia ja kuvailisin niitä jopa naivistisiksi. Pyöritämme samoja seiniä ja olemme tarkoituksella jättäneet kahvat ja pyörät esille. Vaihdot suoritetaan pienien tanssinumeroiden yhteydessä.

Esityksessä kuullaan livemusiikkia lauluineen orkesterin säestämänä. Orkesterin kapellimestarina toimii Jani Pola, joka on sovittanut näytelmän pianonuotit kolmihenkiselle orkesterille.

– Näytelmässä kuullaan mandoliinia, viulua, kontrabassoa, hanuria ja sähköpianoa. Musiikki pitää sisällään foxtrotia, slow foxtrotia, jenkkaa, polkkaa, tangoa ja valssia. Jani on upeasti saanut sovitettua 50-luvun tunnettuja musiikin tyylisuuntia nykypäivän kautta. Kappaleet ovat sellaisia, joita ei ole levitetty eikä esitetty muualla kuin näytelmän yhteydessä. Ja vaikka Suutarin tyttären pihalla -kappale ei näytelmään kuulukaan, olemme ottaneet sen mukaan.

– Nuotit, jotka saimme, saattavat olla peräti musiikin säveltäneen Toivo Kärjen itsensä kirjoittamia, sillä ne ovat kaunokirjaimin paperille kirjattuja koukeroita, Sokura arvelee.

50-luvun henkeä pyritään loihtimaan näyttämölle myös videoseinän avulla. Seinällä nähdään lapsenomainen järvimaisema, johon Timo Sokuran mukaan liittyy kiintoisa sivujuonne.

– Skenografimme Mika Haaranen oli tehnyt kaksi erilaista hienoa ehdotusta, joista valitsin lopulta järvimaiseman. Tein valinnan sen jälkeen, kun kuulin, että kyseessä on Mikan kansakoulun näyttämön fondi eli taustakangas.

Suutarin tyttären pihalla -näytelmän harjoitukset ovat sujuneet hyvin.

– Olen noin 50 vuotta tehnyt näitä hommia, mutta koin kenties urani mielenkiintoisimmat hetket, kun aloitimme harjoitukset. Mukana oli vain kaksi ihmistä, joiden kanssa olin aiemmin tehnyt töitä eikä kukaan tuntenut toisiaan. Alku oli melkoista karusellia, jota oli kuitenkin tosi hauskaa seurata.

Ensi-illan lähestyessä työryhmä on kuitenkin vähitellen hitsaantunut yhteen ja palaset ovat loksahtaneet paikoilleen. Sokuran mielestä harjoituksissa on ollut hyvä henki, jonka siivittämänä töissäkin saa pitää hauskaa.

– Meillä on paras mahdollinen porukka koossa. Lavalla nähdään uudet näyttelijät, Anna Andersson, Jose Viitala ja Willehard Korander, jotka ovat päässeet loistavasti sisään kuvioihin. Lisäksi uusi ohjaajamme Sirpa Riuttala tekee työyhteisöön erikoisen sisääntulon aluksi näyttelijän roolissa.

– Sitten esimerkiksi Jarno Kolehmainen, Samuli Punkka ja vierailija Mika Piispa ovat jo sellaisia koomikoita, joiden samanaikaisen irrottelun aikana kellään ei ole pitänyt pokka harjoituksissa. Toivottavasti esityksissä näyttelijöiden pokka pitää. Eniten tietysti jännitän, nauraako yleisö niille jutuille, joille olemme nauraneet treeneissä. Toivon, että yleisö viihtyy seurassamme, Sokura hymyilee. 

Tietoa näytelmästä:

Toivo Kärki – Reino Helismaa

Suutarin tyttären pihalla

Ensi-ilta suurella näyttämöllä la 8.9. klo 19

Näytökset jatkuvat aina 20.12. asti.

Työryhmä: 

Ohjaus ja koreografia: Timo Sokura
Musiikin sovitus ja johto: Jani Pola
Lavastus: Mika Haaranen
Puvut: Päivi Hanttu-Lindström
Valosuunnittelu: Timo Hämäläinen
Äänitekniikka: Tomi Aronen, Kimmo Pasanen
Kampaukset ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen, esityksissä apuna Milma Kiviranta
Lavasteiden rakennus: Seppo Ihalainen, Vesa Hulkkonen, Jukka Malaska, Tommi Salonen, Juha Turkkelin
Pukujen valmistus: Päivi Hanttu-Lindström, Anu Hovi, Päivi Saarimäki
Tarpeisto: Sirpa Tervo, Riikka Pulkkinen
Valot: Timo Hämäläinen, Topi Jukka, Petri Mättö
Näyttämömestarit: Kirka Haikonen (vastaava), Matti Sirkiä
Näyttämömiehet: Vesa Hovi, Matti Jarva
Kuiskaaja-tarpeistonhoitaja: Laura Suoniitty
Järjestäjä: Jari Seppälä
Pukija – pukuhuolto: Eva Eronen 

Henkilöt: 

Suutari Asarias Kitunen: Mika Piispa
Tytär Kirsti Kitunen: Anna Andersson
Pekka Paasi: Jose Viitala
Mummo: Liisa Haiko
Hillevi Henttu: Sirpa Riuttala
Rikhard Rämänen: Jarno Kolehmainen
Skotti: Willehard Korander
Kullervo Kölvi: Jussi Virkki
Tuomari: Samuli Punkka
Renki/poliisi: Ossi Välimäki
Mies: Jani Pola
Piiat/metsänneidot: Raija Aura, Mervi Kokki ja Sanna Yliniemelä-Sipari

Muusikot:

Jani Pola: piano, haitari
Marjukka Pola: viulu, mandoliini
Pentti Vesala/Simo Kärki: kontrabasso