STOP THE PRESS!

Tämä on ryöstö!

Tämä on ryöstö!

kuva: Kari Sunnari

Esitys: Tampereen Työväen Teatterin suurinäyttämö to 6.9.2018
Käsikirjoitus: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields
Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Tommi Auvinen
Koreografi: Jouni Prittinen
Musiikin sovitus: Joonas Mikkilä
Lavastussuunnittelu: Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu: Jaana Aro
Valosuunnittelu: Sami Rautaneva
Äänisuunnittelu: Jarkko Tuohimaa
Näyttelijät: Petra Ahola, Heidi Kiviharju, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Samuli Muje, Saska Pulkkinen, Tommi Raitolehto, Tom Lindholm, Puntti Valtonen, Osku Ärilä, Juulianna Mäkelä
Arvio: 4/5

Näytelmän tapahtumat käynnistyvät vankilasta, jossa Runqvist (Raitolehto) suunnittelee uuden pankkiryöstön tekemistä. Kun hän kertoo tästä sellikaverilleen, sana lähtee kiertämään muille. Ja heiltä sitten vielä eteenpäin, joten suunnitelmat ovat hyvin kaikkien tiedossa. Tästä kööristä syntyy ryhmä, joka ryhtyy toteuttamaan ryöstöä. Kun vapauden aika koittaa, Runqvist tapaa Oikun (Ahola), joka puolestaan on pankinjohtaja Kulmikon (Valtonen) tytär. Oikkuun on myös ihastunut nuori Sami Mononen (Lilja) ja siitäkös koominen soppa syntyykin. Mukana kuvioissa häärivät myös pankkivirkailija Raija (Kiviharju), tarkastaja Sokka (Kallioniemi)  ja apupoika Aarne (Lindholm).

Kun näytelmän tekijäryhmä on sama kuin menestysnäytelmän Näytelmä joka menee pieleen, voi uutukaiselta jotain hauskaa odottaa. Ja sitä todellakin on luvassa. Vaikka jotain tuttuja elementtejä on mukana tässäkin näytelmässä, niin kuitenkaan se ei ole ”konseptin” toistoa, vaan kokonaisuus on aivan uusi, kuten itse tarinakin. Luvassa on vauhtia, uskomattomia tilanteita ja ennen kaikkea hauskaa sanailua. Mikko Koivusalon suomennos on kekseliään nokkelaa, tarjoten näyttelijöiden suuhun sellaista hauskaa dialogia, että katsojalla riittää nauruhermoissa pitelemistä. Eikä siinä kaikki. Lisäksi esitys on täynnä fyysistä komiikkaa. Ilman sen suurempia juonenpaljastuksia kerrottakoon, että varsinkin Saska Pulkkinen tekee melkoisia temppuja, joiden myötä naurunremakke tuntuu vatsan pohjassa asti. Kun käsikirjoitus on hyvä, se tarjoaa mainion pohjan näyttelijöille tehdä näytelmästä juuri sellaisen kuin sen pitääkin olla. Myös Lindholmin suunnittelema lavastus tekee oman osansa tarinankerronnalle. Luvassa on kerrassaan hauska ja vauhdikas komedia, jonka jokainen osa-alue toimii niin sujuvasti, ettei katsoja ehdi kunnolla hengittämään nauramiseltaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net