STOP THE PRESS!

Ruotsin tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Martin Wickströmin maalauksissa valo telmii vapaana

Martin Wickström Popular Mechanics, 2018 Öljy kankaalle 90 x 120 cm

Martin Wickström
Popular Mechanics, 2018
Öljy kankaalle
90 x 120 cm

Martin Wickström: Popular Mechanics
Galerie Forsblom 21.9.2018 ­– 21.10.2018

Ruotsin tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Martin Wickströmin (s. 1957) maalauksissa valo telmii vapaana ja taiteilijan fotorealistinen pensselinjälki näyttää yksikohtaisesti niin americana-estetiikan värittämiä kaupunkikuvia kuin melankoliaa peilaavaa pohjoismaalaista kuvastoa. Teokset ovat huomioita ystävyydestä, kaipuusta ja katkeransuloisesta nostalgiasta – on paikkoja, joissa käytiin edesmenneen ystävän kanssa, on veljesten jakamia lapsuusmuistoja ja on hetkiä, joissa piti luopua jostain tärkeästä.

Fasadit eri puolilta maailmaa ja vuorimaisemat muodostavat toistuvan teeman Wickströmin töissä. Maalatut julkisivut kätkevät salaisuuden sisäänsä, muistuttavat eletystä elämästä ja niiden sisällä asuvista ihmisistä. Valon ja varjojen halkaisevat maalaukset jäävät pelkiksi vihjeiksi jostakin eletystä, sillä ne eivät ikinä kerro koko totuutta. Ne jättävät tarkoituksellisesti kysymyksen ilmaan leijumaan, luoden tarinoista katsojan mielikuvistuksen tuotosta – tarinat jäävät taruksi ja arvuutteluiksi. Vuoristoaiheiset maalaukset ovat mukana Wickströmin kuvastossa huomionosoituksena ystävän K2 -vuorella sattuneelle kohtalokkaalle onnettomuudelle.

Maalausten lisäksi näyttely koostuu yhdeksästä lasivitriinistä, jotka ovat pienoismalleja taiteilijan aikaisemmin tehdyistä tärkeistä töistä. Teokset esittelevät taiteilijan tuotantoa 36 vuoden ajalta – vuodesta 1976 vuoteen 2012 saakka. Lisäksi näyttelyssä nähdään esineteoksia sekä ruotsalaissäveltäjä Magnus Grenstedtin kauniin kaihoisa äänimaisema. Näyttely on kokonaisuus, jossa yksi Ruotsin rakastetuimmista taiteilijoista saa arvoisensa presentaation.

Wickström valmistui Gerlesborgsskolan Stockholmista vuonna 1981 sekä Tukholman Kungliga Konsthögskolanista vuonna 1987. Hänen teoksiaan on useissa merkittävissä kokoelmissa, kuten Moderna Museetissa Tukholmassa, Göteborgin taidemuseossa, Norrköpingin taidemuseossa sekä Fredrik Roosin pohjoismaisessa kokoelmassa.