STOP THE PRESS!

Jukka Takalo – Vaarojen laulut

Jukka Takalo - Vaarojen laulutKappaleet: 1. Metsä meidän, 2. Suomi, 3. Tää menee tunteisiin, 4. Vaarojen laulu, 5. Kuin kekäleitä, 6. Karhutyttö-86, 7. Ziggy Stardust Pohjanmaalla, 8. Tööven strato, 9. Kesäilta järvenrannalla, 10. Kuule Harri, 11. Missapä lie, missäpä lie, 12. Outro
Arvio: 5/5

Aknestik-yhtyeen biisinikkarina aiemmin tunnettu Jukka Takalo on ehtinyt soolouransa ohella tehdä monia juttuja, kuten kirjoittaa kirjan ja tehdä yhteistyötä lastenmusiikkiorkesterin Soivan siilin kanssa. Edellisestä sooloalbumista, Suomen kuningas, on ehtinyt kulua parisen vuotta. Siinä missä edellinen levy on täynnä popahtavampaa musiikkia, nyt ollaan suoraan kiinni nimensä mukaisesti luonnossa. Saundi ja laulujen tarinat tuovat mieleen vanhan ajan kotimaiset laulelmat nykyaikaisella otteella, mikä tietenkään ei ole huono asia tämän päivän konemaisten ja räppimäisten saundien aikana.

Vaarojen laulut on myös sikäli poikkeuksellinen levy, että akustisen saundin lisäksi sanoitukset ovat pienoistarinoita, jotka todella saavat  kuuntelemaan sanoja kunnolla. Varsinkin aloitusraita Metsä meidän on kuin rukous Suomen kauniille metsille tai Suomi-kappale ylistysoodi maallemme. Muista kappaleista poiketen yksi kappale tekee omanlaisen kunnianosoituksen edesmenneelle David Bowielle. Kyseessä on Ziggy Stardust Pohjanmaalla, jonka saundissa on hivenen bowiemaista sävytystä, mutta kuitenkin takalomaisella otteella.

Akustinen saundi yhdistettynä taidokkaasti suomalaisuuteen, sekä luontoon sijoittuvat sanat tekevät kappaleista todella kuvaavia tarinoita meistä suomalaisista. Takalon Vaarojen laulut on yksi parhaista levyistä, joita olen vähään aikaan kuunnellut.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net