STOP THE PRESS!

Kun Timppa tapasi Signen – valokuvat sarjakuvien takana

Neiti BranderValokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) ja sarjakuvataiteilija Timo ”Timppa” Mäkelän (s. 1951) monia töitä yhdistää vuosisadan takainen Helsinki, jolloin vanhojen puukortteleiden tilalle nousi jykeviä jugendtyylisiä kivilinnoja. Vuonna 1906 perustettu Muinaismuistolautakunta uskoi kaupungin ilmeen muuttumisesta kertovan kuvausurakan neiti Branderille. Tämä oli hiukan yllättävää, vaikka naisia toki toimi jo tuolloin valokuvaajina. Nyt vaadittu raskaan kuvauskaluston siirtely ei ollut verrattavissa studiotyöhön.

Lautakunta sanoi kuuden vuoden jälkeen Branderin sopimuksen irti ilman tiedossa olevaa syytä. Vuosina 1907–1913 ehti kuitenkin syntyä yli 900:n taidokkaan valokuvan kokoelma, joka on talletettuna Helsingin kaupunginmuseoon. Näihin kuviin tallennettua miljöötä Mäkelä on useissa töissään hyödyntänyt, ja tekee nyt uudella sarjakuvateoksellaan kunniaa valokuvaajalle itselleen.

Mäkelän neiti Brander ei ole uhriutuja. Hän on älykäs, huumorintajuinen ja myös sosiaalisesti taitava persoona. Katuja partioivat konstaapelitkin ojentavat auttavan kätensä, kun Brander järjestelee paikalle sattuneita kulkijoita harkittuihin sommitelmiin. Signe Brander kuoli sota-aikana köyhyydessä, mutta hänen uransa ei suinkaan ollut hiipunut Helsinki-sopimuksen päättymiseen. Kuvattavaa riitti esimerkiksi parissa tuhannessa kartanossa eri puolilla Suomea.

Timo Mäkelä

Neiti Brander

ISBN 978-952-270-401-6

48 sivua. Arktinen Banaani 2019.