STOP THE PRESS!

Hopeatähdet -elokuvafestivaali Kuopiossa 5.-11.11.2018

Hopeatähdet on Suomen – ja tiettävästi koko Euroopan– ensimmäinen vanhemmalle väelle suunnattu, suosituksi alusta alkaen noussut festivaali. Idea on syntynyt ja kehitelty formaatiksi Kuopiossa, alueellisen elokuvakeskus ISAK ry:n toimesta. Festivaali perustettiin v. 2011, järjestetään vuosittain, nyt 8:nnen kerran.

AVAJAISET ma 5.11. klo 17:  OMA MAA, ohjaaja Markku Pölösen odotettu paluu valkokankaille

Avajaiselokuvana ma 5.11.2018 KLO 17 Kino Kuvakukossa (Vuorikatu 27) on joensuulaisen ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja Markku Pölösen odotettu paluu valkokankaille: OMA MAA (Suomi, 10/2018).

OMA MAA ajoittuu vuosille 1945 – 1952: jälleenrakennusaikaan, kuvaten ns. kylmien tilojen asuttamista osana kansankunnan selviytymistarinaa kohti uusia, valoisampia aikoja. OMA MAA on myös kahden nuoren rakkaustarina. Turvattua elämää elänyt Anni rakastuu jatkosodassa haavoittuneeseen Veikkoon, ja lähtee hänen kanssaan uudisasukkaaksi Pohjois-Karjalan umpimetsään raivaamaan asutustilaa. Ruusuisen alun jälkeen kohtalo iskee unelmat pirstaleiksi ja rakkaus joutuu koetukselle. Elokuvan pääparina nähdään nuori näyttelijäkaksikko, Oona Airola ja Konsta Laakso.

 

UUTUUKSIA, RUOTSALAISIA SALAISUUKSIA & VALINTOJA vuoden 2018 taiteilijavieraiden tuotannosta

HOPEATÄHDET- ELOKUVAFESTIVAALI esittää jälleen viikon verran kiinnostavia vuoden 2018 uutuuksia, kuten mm. astronautti Neil Armstrongista kertova, patriotismista pesäeroa ottava Ensimmäisenä kuussa (FIRST MAN. USA 2018, draama, pääosassa Ryan Gosling). Ohjelmassa myös valikoima teoksia vuoden 2018 taiteilijavieraiden uran varrelta (ks. jäljempänä): elokuvat Pala valkoista marmoria (1998), Klassikko (2001), Eläville ja kuolleille (2005) sekä Veden peili (2012).

Mukana on myös kaksi erilaista henkilökuvaa Ruotsista. Nuori Astrid (Ruotsi, 2018) on loistavasti näytelty, kaunistelematon kuvaus sittemmin maailmankuulun sadunkertojan Astrid Lindgrenin nuoruusvuosista 1920-luvulla. Teini-ikäinen Astrid joutuu vakavalle törmäyskurssille yhteisön normeja, sovinistista kulttuuria ja lakipykäliä vastaan, salaisuutensa kera. Toinen ruotsalaiselokuva Borg /Mc Enroe (2017) johdattaa katsojat tennismestari Björn Borgin jalanjäljille, kulissien taakse, myös lapsuuteen. Elokuva huipentuu ”kaikkien aikojen tennisotteluun”. Kesällä 1980 Wimbledonin stadionilla ahdistunutta Borgia vastassa on jotain hänen itsensä kaltaista: uhmakas, superlahjakas John McEnroe.

 

TERVEYDEN TIISTAI: ELÄMÄN MIELI

HOPEATÄHDET-OHJELMAKARTAN vakiosuosikkeihin noussutta Terveyden tiistai– teemapäivää vietetään elämän mielekkyyden merkeissä.
Päivän luennoitsija tiistaina 6.11. klo 12 on professori Sami Pihlström. Pihlströmin yleistajuisen luennon aihe kuuluu: ”Ota elämä vakavasti – miksi negatiivinen ajattelu on hyvän asialla?” (kesto: n. 45 min)

SAMI PIHLSTRÖM (s. 1969) on uskonnonfilosofian professori Helsingin yliopistossa. Hän on myös mm. Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan varapuheenjohtaja ja Suomen Filosofisen Yhdistyksen puheenjohtaja. Pihlströmin uusin, paljon huomiota saanut tuore teos ”Ota elämä vakavasti – negatiivisen ajattelijan opas” (2018) on eräänlainen vastaisku elämäntaidon- ja menestysoppaita ja niitä innolla siteeraavien ”onnen” kaupustelijoiden välittämälle maailmankuvalle.

Luennon jälkeen nähdään päivän teemaan soljahtava, LUCKY (”Onnekas”. USA 2017). 91-vuotiaaksi ehtineen näyttelijä Harry Dean Stantonin viimeiseksi työksi jäänyt elokuva kertoo omapäisestä pikkukaupungin yksineläjästä. Elokuva kasvaa vähin elein koskettavaksi, inhimillisen rehellisyyden täyttämäksi mestariteokseksi.

 

TAITEILIJAVIERAAT SAAPUVAT VIIKONLOPUKSI

Hopeatähdet – Silvery Stars- festivaalin päävieraat vuonna 2018 ovat:

– kirjailija KARI HOTAKAINEN. Kuopiossakin osan elämäänsä toimittajana viettäneeltä Hotakaiselta on julkaistu romaaneja, runoja, lasten- ja nuortenkirjoja, kuunnelmia, henkilökuva. Hotakaisen teokset nousevat jo tavan takaa bestseller-listoille. Viimeisimpänä näyttönä hänen monipuolisuudestaan ja suuresta suosiostaan on syksyn myyntitilastojen kärkeen ponnahtanut, jo ennakkoon myös ulkomaisille markkinoille myyty henkilökuva formulatähdestä, nimeltään Tuntematon Kimi Räikkönen. Hotakaisen teoksia on käännetty  kielelle ja niiden pohjalta on tehty lukuisia näyttämö- ja elokuvasovituksia. Palkintoja mm. Savonia-palkinto, Finlandia-palkinto, Topelius-palkinto, Prix Courrier International, Pro Finlandia-mitali, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto.

näyttelijä Hannu-Pekka Björkman, Björkman lukeutuu Suomen nimekkäimpiin näyttelijöihin. Palkintoja mm. Jussi-palkinto/ paras miespääosa 1997, Jussi-palkinto /paras miessivuosa 2018, Suomi-palkinto 2010. Näyttelijätaiteen professori, Taideteollinen korkeakoulu (2013-2018). Björkman on julkaissut myös useita kiitettyjä, taiteen- ja elämänfilosofisia esseeteoksia. Tällä hetkellä pääroolikiinnitys Suomen kansallisteatterissa: Karamazovin veljekset, ensi-ilta marraskuussa 2018.

–  lukuisia tv-alan palkintoja saanut ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Lehtola. Juha Lehtola on ohjannut useita televisiosarjoja, mm. Rakkauden nälkä (2007), Rakkaus ja laki (2017) ja Tehdas 2012). Palkintoja: Nuoren taiteen Suomi-palkinto, Kritiikin kannukset, Neljä Venla-palkintoa, Prix Italia-palkinto.

KARI HOTAKAISEN, HANNU-PEKKA BJÖRKMANIN JA JUHA LEHTOLAN Kuopion vierailun yhdistävä tekijä on uutuuselokuva IHMISEN OSA. Se on Kari Hotakaisen kansainväliseksi menestysteokseksi nousseen, samannimisen romaanin pohjalta vapaasti sovitettu, komediavetoinen draama. Juha Lehtola ohjaa, ja Hannu-Pekka Björkman nähdään elokuvan pääroolissa.

IHMISEN OSA esitetään ainutlaatuisena ennakkoesityksenä lauantaina 10.11.2018. elokuvateatteri Kino Kuvakukon valkokankaalla – mainittujen tähtivieraiden kera. Ennakkoesitys HOPEATÄHDISSÄ toteutetaan peräti puolitoista kuukautta ennen elokuvan virallista ensi-iltaa.

IHMISEN OSA-ilta, la 10.11.2018, Kino Kuvakukko (Vuorikatu 27):

– klo 17 Hannu-Pekka Björkmanin erikoishaastattelu (ennen elokuvaa, Kuvakukon lava).

– klo 18- 19.30 IHMISEN OSA, elokuvaesitys

– klo 19.40 Yleisökeskustelu: Kari Hotakainen, Juha Lehtola ja Hannu-Pekka Björkman paikalla (Kuvakukon lava). Tilaisuuden juontajana toimii toimittaja Riitta Raatikainen. (Koko illan ohjelma samalla lipulla).

Ohjelmamuutokset mahdollisia.