STOP THE PRESS!

Olavi Virta

Olavi VirtaOhjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Timo Koivusalo
Näyttelijät: Lauri Tilkanen, Malla Malmivaara, Vesa Vierikko, Seela Sella, Martti Suosalo, Jonna Järnefelt, Hannu-Pekka Björkman, Heikki Nousiainen, Raimo Grönberg
Arvio: 3,5/5

Elokuva alkaa siitä, kun vanha Olavi (Grönberg) istuskelee hiljaisuudessa Hulda Simulan (Sella) vaatimattomassa olohuoneessa muistellen menneitä. Nuori karismaattinen laulaja (Tilkanen) työskenteli Strömbergin tuotantolaitoksilla, kunnes eräänä päivänä hän käveli Dallepé-orkesterin harjoituksiin ja vakuutettuaan orkesterinjohtajan pääsi lopulta solistiksi. Ura oli siis noususuunnassa ja mainetta alkoi kertyä, kun hän kohtasi nuorena naimisiin menneen Irenen, johon rakastui. Irenen eron jäkeen he menevät naimisiin ja lapsia syntyy. Olavin ura senkun jatkaa nousuaan, mutta menestyksellä on ne synkemmätkin puolet. Alkaa viina maistua ja kuvioihin ilmestyvät vieraat naiset.

Risto Räppääjä -elokuvien jälkeen Timo Koivusalo on palannut takaisin itselleen tärkeimpien aiheiden pariin, eli menneen ajan kotimaiseen viihteeseen. Ensimmäinen vakavasti otettava Koivusalo-elokuva oli vuonna 1999 valmistunut Kulkuri ja joutsen, joka kertoi Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta sekä heidän edesottamuksistaan. Oikeastaan tämä elokuva on sen elokuvan omanlaisensa jatkumo, sillä olihan Virtakin tuon aikakauden suuri nimi ja vilahtaa tässäkin elokuvassa Suosalon esittämä Helismaakin. Vaikkei elokuva mikään mestariteos olekaan, niin tunnelmallinen se kuitenkin on. Koivusalo työryhmänsä kanssa on pystynyt luomaan valkokankaalle vanhojen kotimaisten elokuvien tuntua sekä hyvässä että pahassa. Hyvää on se, että visuaalisessa puolessa on pystytty pitämään nykyaikaisuus hyvinkin poissa, vaikka Pispalan kohdalla nykyaikainen lyhtypylväs vähän naurattikin. Huonoutta on se, että dialogi kuulostaa lähes yhtä kankealta kuin 40-luvun kotimaisten elokuvien. Ehkä on ollut tarkoituskin, luoden ajan tunnelmaa, mutta jotenkin se ainakin itseäni häiritsi. Näyttelijäsuoritukset ovat kuitenkin kautta linjan todella onnistuneita. Varsinkin nimiroolissa nähtävä Tilkanen tekee tästä Suomen tunnetuimmasta tangokuninkaasta koskettavan ja traagisen hahmon.

Lisämateriaalina tarjolla making of -kooste ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Buena Vista Home Entertainment, 2019

Traileri: