STOP THE PRESS!

King Lear

Ian McKellen photo: Andy GottsEsitys: Duke of York’s Theatre, Lontoo to 27.9.2018
William Shakespearen näytelmä
Ohjaus: Jonathan Munby
Näyttelijät: Ian McKellen, Kirsty Bushell, Richard Clews, Sinéad Cusack, John Hastings, Jake Mann, Michael Matus, Caleb Roberts, Danny Webb
Arvio: 5/5

Tämä Shakespearen vuonna 1606 ensiesityksensä saanut klassikkotragedia on tarinaltaan monille sen verran tuttu, että menen suoraan tähän esityksen arviointiin. Sir Ian McKellen, 78, on ehtinyt esiintyä näyttämöllä kunnioitettavan 60 vuoden ajan. Nyt hän omien sanojensa mukaan on jättämässä jäähyväiset suurille näyttämöille ja mikäpä sen komeampi lopetus olisi, kuin mestarikirjoittajan yksi legendaarisimmista näytelmärooleista. Vieläpä näyttämöllä, missä hän oman twiittinsä mukaan aloitti uransa West Endillä.

Tämä reilusti yli kolmetuntinen esitys on todella huikea tulkinta. Ohjaaja Munby on muokannut työryhmänsä kanssa näytelmää modernimpaan ja entistäkin intiimimpään suuntaan. Mukaan on sopivasti sekoitettu myös nykypoliittista näkökulmaa, mutta kuitenkin hyvin shakespearemaisella otteella. Luvassa on suuren näyttelijätyön juhlaa, sillä jokainen rooli on roolitettu uskottavasti ja näyttelijät myös tekevät rooleissaan vahvaa työtä. Ennen kaikkea tämä on myös Sir McKellenin voimannäytös, sillä vaikka herralla ikää on jo, niin tähän traagisen hahmon tulkintaan hän saa todella monitasoisen fiiliksen, vahvuuden ja hulluuden välille. Tämä tulkinta King Learista on yksi parhaista näkemistäni.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by National Theatre, photo: Andy Gotts, 2018

Traileri: