STOP THE PRESS!

Suurmusikaali Billy Elliot ja kolme kotimaista uutuusnäytelmää TTT:n syksyn ohjelmistoon

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmisto täydentyy neljällä ensi-illalla. Suurella näyttämöllä valloittaa kansainvälinen menestysmusikaali Billy Elliot, ohjaajana Samuel Harjanne. Eino Salmelaisen näyttämöllä nähdään kaksi kotimaista kantaesitystä, Sirkku Peltolan uutuusnäytelmä Pässi sekä Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama ja Juha Vainion musiikkia soiva Vanhoja poikia. Kellariteatterin lokakuun ensi-ilta on Teatteri Siperian kanssa yhteistuotantona valmistuva, niin ikään kotimainen kantaesitys Kylä. 

Billy Elliot ensi-iltaan 18.10. Suurella näyttämöllä
Billy Elliot on yksi syksyn odotetuimmista musikaalitapauksista. Lee Hallin kirjoittamaan tarinaan perustuva ja Elton Johnin musiikkia soiva palkittu musikaali on valloittanut maailmalla jo 12 vuotta. Tampereen Työväen Teatterin tuotannossa näyttämöllä nähdään peräti 55 hengen työryhmä, mikä tekee tästä yhden teatterin suurimmista musikaalituotannoista kautta aikojen. Billy Elliotin ja Michael Gaffreyn sekä tanssikoulun tyttöjen rooleihin on valittu esiintyjät koe-esiintymisen kautta. Kaikki mukana olevat lapset tulevat Pirkanmaalta.

”Olemme nyt musikaalin harjoituksissa loistavassa vaiheessa. Jokainen poika kehittyy huimaa vauhtia, nälkä kasvaa tehdessä ja odotamme jo yleisön saapumista. Teknisiä ja taiteellisia yksityiskohtia vielä hiotaan. Billy Elliot tulee olemaan tunteiden vuoristorataa ja saattaa parhaimmillaan iskeä aika syvälle. Meidän pojat ja tytöt ovat huikeita, vetelevät ihan sata lasissa ammattilaisten joukossa. Päivittäin joku yllättää meidät kaikki taidoillaan tai oivalluksillaan. Tämä teos on huikea kokemus meille kaikille”, kertoo ohjaaja Samuel Harjanne.

Musikaalin koreografi on Jari Saarelainen, kapellimestareina Joonas Mikkilä/Tony Sikström. Billy Elliotin rooleissa vuorottelevat Jiri Rajala, Osku Perkiö ja Simo Riihelä. Michael Caffreyn rooleissa Ilmari Kujansuu, Nuutti Kerppilä ja Juho Mönkkönen. Tanssinopettaja Mrs. Wilkinson on Petra Karjalainen ja pienen Debbie Wilkinsonin rooleissa vuorottelevat Mesihelmi Mänttäri ja Leila Ristimäki. Muissa rooleissa muun muassa Jyrki Mänttäri, Jussi Pekka Parviainen, Kristiina Hakovirta, Eriikka Väliahde, Riku Lehtopolku/Jukka Kontusalmi sekä 20 nuorta tanssikoululaista. Ensi-ilta on Suurella näyttämöllä 18.10.

Sirkku Peltolan uutuus kuvaa nyky-Suomea
Sirkku Peltolan uusin näytelmä Pässi kantaesitetään 9.10. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Peltolan oma ohjaus kertoo tämän hetken suomalaisista, kainuunharmaspässistä ja paperittomasta Bagdadin filharmonikkojen sellististä. Luvassa on jälleen henkilöhahmoja, joita ei voi heltymättä katsoa. Roolityöhön palaa eläkepäiviltään Tuire Salenius. Yhteensä kolmeen rooliin paneutuu Auvo Vihro. Rooleissa myös Miia SelinTommi RaitolehtoAimo Räsänen ja Samuli Muje. Pässin lavastuksen on suunnitellut Hannu Lindholm, puvut Marjaana Mutanen, valot TJ Mäkinen sekä äänet Kyösti Kallio. Pässi on järjestyksessään 30. näytelmäteksti Sirkku Peltolalta. Hän kirjoitti sitä Tyttö ja varis -näytelmän, Viita 1949 -projektin sekä Tytöt 1918 -työn ohessa, ja rinnakkain tulevan Matti-näytelmän kanssa.

Saimaan saaressa miehet, unelmat ja Junnu Vainion laulut 
Tommi Auvisen ja Seija Holman käsikirjoittama ja Juha Vainion lauluja sisältävä Vanhoja poikia saa kantaesityksensä 6.11. Eino Salmelaisen näyttämöllä. Neljä miestä tuulisella Saimaan saarella, muistot, toiveet, syvimmät surut ja hellimmät unelmat jaetaan yhdessä. Usein huiman hauskasti, yhtä usein kömpelön karheasti. Vanhoina poikina nähdään Taneli Mäkelä, Esko Roine, Tuomas Uusitalo ja Puntti Valtonen. Maanläheisen musiikin mestarit, Antti Paalanen ja Kiharakolmio-yhtye, säestävät esityksissä livenä. Ohjaus on Tommi Auvisen ja koreografia Jouni Prittisen.

Kylä on tarina autioituvasta maaseudusta
Kellariteatterissa 27.10. kantaesityksensä saava Kylä on absurdi, musiikillinen komedia autioituvasta maaseudusta, yhtenäiskulttuurin murenemisesta ja mahdottomista haaveista. Näytelmän käsikirjoittavat Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen ja roolissa heidän lisäkseen nähdään myös Juha Junttu, joka säveltää näytelmän musiikin. Työryhmä vastaa myös ohjauksesta. Kylä sijoittuu Rutakon kylään ja kertoo sen kolmesta viimeisestä asukkaasta: Pärttylistä, Kiisselistä ja Ameliasta.