STOP THE PRESS!

Sami van Ingenin lyhytelokuvalle Polte parhaan kokeellisen elokuvan Videorama-palkinto Timishort-elokuvafestivaalilla

PolteSami van Ingenin Polte (2018) palkittiin parhaan elokuvan Videorama-palkinnolla Timishort-elokuvafestivaalilla. Lyhytelokuvafestivaali järjestettiin Romaniassa 3.–7.10.2018.

Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla tammikuussa 2018 ensi-iltansa saanut Polte on haljennut melodraama Teuvo Tulion kadonneen elokuvan Nuorena nukkunut (1937) pohjalta. Kuvamateriaali on peräisin elokuvan ainoan säilyneen nitraattirullan pahoin vaurioituneista viimeisistä minuuteista. Elokuvan kaikki esityskopiot ja negatiivi tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa vuonna 1959. Vuonna 2015 Pariisin Cinémathèque françaisen kokoelmista löytyi katkelma keskeltä elokuvaa.

Aiemmin Polte on palkittu kunniamaininnalla Art Film Fest -elokuvafestivaalilla Slovakian Košicessa, Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjassa sekä yleisötuomariston palkinnolla Fronteira-elokuvafestivaalilla Brasiliassa.

Polte on tähän mennessä esitetty muun maussa Karlovy Varyn 53. kansainvälisen elokuvafestivaalin Imagina-sarjassa ja Edinburghin 72. kansainvälisen elokuvafestivaalin maineikkaassa kokeellisen elokuvan Black Box -esityssarjassa. Seuraavaksi se nähdään BFI London Film Festivalin kokeelliselle elokuvalle omistetussa Experimenta-sarjassa, johon on valittu myös Laura Horellin Namibia Today(2018).

Sami van Ingen on suomalaisen kokeellisen elokuvan veteraaneja, joka on toiminut kuvataiteilijana, tuntiopettajana ja kuraattorina 1980-luvun lopulta lähtien. Helsingissä työskentelevä van Ingen väitteli taiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Hän työskentelee usein sattumanvaraisen, löydetyn materiaalin avulla. Hänen teoksiaan on nähty vuosien varrella useissa näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Tbilisin triennaalissa (2012), Helsingin Taidehallissa (2005) ja Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella (2002).

Poltteen on tuottanut Testifilmi Oy ja sitä levittää AV-arkki.