STOP THE PRESS!

TTT:n keväässä Shakespeare-klassikko, kotimaisia uutuustekstejä ja uusia yhteishankkeita

Tampereen Työväen Teatterin kevään Suuren näyttämön uutuus on Shakespeare-klassikon Myrsky uusi ja raikas tulkinta. Tulossa on myös kotimaisia uutuusnäytelmiä: Antti Mikkolan komedia Avustettu itserakkaus ja Marc Gassot’n sirkus-show nähdään Eino Salmelaisen näyttämöllä. Uusia työtapoja haetaan Otso Kauton käsikirjoittamassa ja ohjaamassa kiertue-esityksessä Feeri sekä uudessa Tampereen Liikkuva Näyttämö -hankkeessa, jossa teatteri jalkautuu tamperelaisten ikäihmisten pariin. Ohjelmistoon palaavat Ilmari Saarelaisen Parasta ennen sekä Minna Hokkasen ja Anna Ackermanin Vaahtoa!. Kansallisteatterin kanssa tehtävä yhteistuotanto Yhtä matkaa tuo näyttämölle Seela Sellan, Safka Pekkosen ja Puntti Valtosen; esitykset alkavat TTT:ssä syyskaudella. Red Nose Company vierailee Eino Salmelaisen näyttämöllä 21.3. suositulla Punainen viiva -esityksellään. 

Myrsky saapuu Suurelle näyttämölle tammikuussa – Tulossa klassikko uusin silmin nähtynä
William Shakespearen Myrsky (The Tempest) on maaginen tarina vallasta, rakkaudesta ja muista luonnonvoimista. Vallasta syösty Prospero saa vihdoinkin tilaisuuden kostaa hänet syrjäyttäneille vihollisille. Hän ajaa henkipalvelijoidensa avulla laivan haaksirikkoon ja loihtii syrjäisellä saarella vihollisilleen koston, joka pakottaa heidät kohtaamaan omat painajaisensa. Myrsky kuuluu Shakespearen esitetyimpiin näytelmiin. TTT:n tuore tulkinta sijoittuu ihmisen ja luonnon välisen valtataistelun viimeiseen erään, ilmastonmuutoksen aikaan. Sovitus ja ohjaus on Tiina Puumalaisen ja lavastussuunnittelu Teppo Järvisen. Valosuunnittelija on Eero Auvinen. Musiikilla on näytelmässä suuri rooli, äänisuunnittelusta vastaa Pekka Siistonen. Prosperon roolissa on Pentti Helin, Arielina Jaana Oravisto ja muissa rooleissa Maija Lang, Saska Pulkkinen, Verneri Lilja, Jyrki Mänttäri, Samuli Muje, Miia Selin, TTT:ssä vieraileva Juhani Laitala, Janne Kallioniemi, Aimo Räsänen, Matti Pussinen-Eloranta ja Jari Ahola. Ensi-ilta on 24.1.2018.

Antti Mikkolan käsialaa kotimaisessa komediassa Avustettu itserakkaus
Antti Mikkolan tämä työ potkaisee kotimaisten näytelmäkirjailijoiden eturiviin”, kirjoitti Aamulehti vuonna 2016 Mikkolan näytelmästä Ei voi auttaa, sori. Se nähtiin sekä Tampereen Työväen Teatterissa että Teatteri Telakalla, erilaisilla loppuratkaisuilla varustettuna. Viime vuonna Mikkolan dramatisointi ja ohjaus Huojuva talo keräsi niin ikään valtavasti kiitosta Tampereen Teatterin näyttämöllä. Mikkolan töille luonteenomaista on kuvata kärjistäen mutta ymmärtävän humoristisesti meidän aikamme nuorten aikuisten elämää – mahdottomilta tuntuvissa ruuhkavuosien ristipaineissa.

Antti Mikkolan ja Hanna Sepän kirjoittama uusi näytelmä Avustettu itserakkaus saa kantaesityksensä Eino Salmelaisen näyttämöllä 15.1. Tekijöidensä mukaan se on ”komedia elämän tavallisista tapahtumista, jotka kuitenkin yllättävät meidät”. Tapahtumissa on mukana kaksi sukupolvea. Koomikko Jari Kaula on onnistunut pakenemaan elämää ja sen ikäviä sivuvaikutuksia hämmästyttävän kauan. Vaikea ihmissuhde, ylisuuri asuntolaina ja kiukuttelevat lapset loistavat poissaolollaan! Kun Jari tahtomattaan rakastuu turkulaiseen parturikampaajansa, hänen huumorintajunsa joutuu koetukselle. Samaan aikaan Jarin vanhemmat, Inkku ja Pöpi, ovat heittäneet kirveen kaivoon. Lapsenlapsia ei ole ja ystävät ympärillä kuolevat mitä karmaisevimpiin sairauksiin. Edessä oleva vanhuus näyttää nöyryyttävältä ja Jarin kauhuksi vanhemmat päättävät tehdä avustetun itsemurhan Belgiassa. Avustettu itserakkaus tarjoaa kevätkauden energisintä teatteria ja taitavan näyttelijäryhmän tykitystä! Ohjaus Antti Mikkola, lavastus ja pukusuunnittelu Karmo Mende, valosuunnittelu Juha Haapasalo, äänisuunnittelu Kyösti Kallio. Rooleissa Tommi Raitolehto, Emmi Kaislakari, Teija Auvinen, Auvo Vihro ja Petra Ahola.

Marc Gassot’n maaginen sirkus-show on suurten teatterien yhteistuotanto
LION – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show syntyy kevätkaudeksi Circo Aereon, Tampereen Työväen Teatterin, Kansallisteatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyönä. Tampereella näytännöt alkavat 8.2. Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Näyttelijä-miimikko Marc Gassot’lle räätälöidyn teoksen ohjaa suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Sanna Silvennoinen. Esitys kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä Gassot’n virtuoosimaisella mimiikalla ja kauhuelokuvista tutulla splätterillä. Klovneriaa, hämmästyttävää taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä sisältävä teos on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Esitystä suositellaan alkaen 12-vuotiaille nuorille. Nuorten lisäksi myös aikuiset viihtyvät katsomossa! Elokuvallisesta musiikista vastaa Karl Sinkkosen yhden miehen sirkusorkesteri. Juho Rahijärven maalauksellinen valosuunnittelu yhdessä Kati Mantereen lavastuksen ja puvustuksen kanssa luovat teatteritilasta vanhan ja ränsistyneen mutta edelleen taianomaisen maailman.

Feeri on uusi seikkailusatu ystävyydestä: kansainvälinen yhteistyö
Feerissä unet ovat totta, siellä lapset seikkailevat ja oppivat yhdessämitä ystävyys tarkoittaa,kuinka ystävät puhuvat toisilleen, miten he koskettavat toisiaan ja miten käydään raivoisia riitoja, joihin ystävyys ei kuitenkaan kaadu. He oppivat katsomaan toisen silmin ja tuntemaan miltä toisesta tuntuu. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Otso Kautto, näyttämöllä Kolina van den Berg, Minerva Kautto ja Maija Rissanen. Tuotanto tehdään yhteistyössä Teatteri Sydänkävyn (Ruotsi) ja Quo Vadiksen kanssa. Suomenkielinen kantaesitys on 8.2.2018 Kellariteatterissa, ruotsinkielinen kantaesitys nähdään hiukan aiemmin Ruotsissa. Tuotanto on kiertueversio, jota voidaan esittää myös ruotsinkielisenä.

Näyttämöllä Seela Sella, Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen
Tampereen Työväen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto Yhtä matkaa on vuoden 2019 uutuus. Helsingissä esitykset alkavat maaliskuussa, Tampereella syyskaudella. Leena Tammisen käsikirjoittamassa näytelmässä vanha nainen (Seela Sella) ja keski-ikäinen mies (Puntti Valtonen) kohtaavat junassa. Toinen on matkalla häihin, toinen hautajaisiin. Toinen haluaa keskustella, toinen on torjuva. Pitkän matkan mittaan ennakkoluulot haihtuvat ja vastarinta murenee. Kahden ihmisen elämäntragediat purkautuvat tarinoiksi, joiden kautta toisilleen vieraat matkakumppanit löytävät tien ennakkoluulojensa ryteikön läpi. Matkaa ohjailee ja kommentoi kaikkitietävä, mystinen konduktööri (Safka Pekkonen). Ohjaus on Kari Paukkusen. Liput Tampereen Työväen Teatterin näytäntöihin tulevat myyntiin helmikuussa.

Tampereen Liikkuva Näyttämö tuottaa yhteistyössä esityksiä teatteritalojen ulkopuolelle
Uusi käynnistyvä teatterialan toimintamalli Tampereen Liikkuva Näyttämö vie korkealaatuista teatteritaidetta teatterilaitosten ulkopuolelle. Toiminnan käynnistää tamperelaisten ikäihmisten luona kiertävä esitys, jonka toteuttavat yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri (TTT) ja Tampereen Teatteri (TT). Kiertävän esitystoiminnan suunnittelussa, kehittämisessä ja rahoittamisessa ovat olleet teattereiden lisäksi mukana Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä Taiteen edistämiskeskus. Pilotin aikana luodaan monialaisella yhteistyöllä mahdollisuuksia kiertävän esitystoiminnan vakiinnuttamiselle. Mallia on haettu Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö- toiminnasta.

Punainen viiva vedetään eduskuntavaalien alla
Red Nose Company vierailee Eino Salmelaisen näyttämöllä 21.3. Punainen viiva -esityksellään. Mitä tapahtuu, kun yhdistetään Ilmari Kiannon kansallisklassikko  ja kaksi huippukoomikkoa? Syntyy huumorin ja livemusiikin täyteinen yleisömenestys, jonka on nähty yli 16 000 katsojaa ympäri Suomen. Juoksuhaudantiellä läpimurtonsa tehneet näyttelijät Timo Ruuskanen jaTuukka Vasama vievät katsojansa kainuulaisen Korpiloukon mökkiin ja suomalaisen yhteiskunnan, äänioikeuden ja tasa-arvon juurille. Ohjauksesta vastaa Tampereen Työväen Teatterin johtajaksi vastikään valittu Otso Kautto. Esitys on yhteistuotanto Teatteri Quo Vadiksen kanssa.

Parasta ennen ja Vaahtoa! palaavat ohjelmistoon keväällä
Hurmaava Ilmari Saarelainen on näytellyt 50 vuotta. Juhlan kunniaksi Saarelaisen esittämä Parasta ennen palaa juurilleen Eino Salmelaisen näyttämölle, josta huippusuositun ikäkomedian voittokulku alkoi vuonna 2010. Parasta ennen on nähty Saarelaisen tulkitsemana myös Kellariteatterissa ja TTT-Klubilla sekä lukuisina vierailunäytäntöinä niin Suomessa kuin ulkomailla. Viime keväänä ensi-iltansa saanut Vaahtoa! sai hurmioituneen vastaanoton ja keräsi huippuarvostelut. Keväällä 2019 vaahtoaminen jatkuu Kellariteatterissa, kun Minna Hokkasenja Anna Ackermanin Vaahtoa! palaa ohjelmistoon neljän esityksen verran 7.3.-15.3..