STOP THE PRESS!

EMMA ja Saastamoisen säätiö tuovat ensi kertaa Alicja Kwaden taidetta Suomeen

Alicja Kwade, Trans-For-Men, EMMA -Espoo Museum of Modern Art, 2018, Photo: Ari Karttunen / EMMA

Alicja Kwade, Trans-For-Men, EMMA -Espoon modernin taiteen museo, 2018, Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Kansainvälisissä taidebiennaaleissa menestynyt Alicja Kwade esittäytyy ensimmäistä kertaa Suomessa EMMA – Espoon modernin taiteen museossa näyttelyllään Trans-For-Men. Näyttely aloittaa EMMAn ja Saastamoisen säätiön välisen merkittävän uuden yhteistyömuodon, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan. Tilausteoksen ympärille kuratoitu näyttely syventää kuvaa taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta.

Yhteistyömuodon aloittava Alicja Kwade on suunnitellut näyttelynsä varta vasten EMMAn ainutlaatuista arkkitehtuuria silmällä pitäen. Näyttelyssä viisi veistoksellista teosta käy kiinnostavaa vuoropuhelua sekä museon arkkitehtuurin että sitä ympäröivän maiseman kanssa. WeeGee-talon teollinen betoniarkkitehtuuri ja rakennuksen historia kirjapainona, mielikuva lattialla olleista raskaista painokoneista ja suurista paperirullista on inspiroinut taiteilijaa näyttelysuunnittelussa. Kwade päätyi pääosin lattialle sijoitettuihin suurikokoisiin teoksiin, jotka kaikki kuvaavat liikettä ja muodonmuutosta ja johdattavat katsojaa tilassa.

Näyttelyä hallitsee Kwaden uusi teos, majesteetillinen, kahdeksasta graniittiveistoksesta koostuva Trans-For-Men (Fibonacci), 2018. Taiteilija pohtii teoksen kautta ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta sekä suhdetta luontoon myös laajempana, filosofisena kysymyksenä. Teos jää pysyvästi Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan. Myös toinen EMMAn näyttelyyn tuotettu uusi teos liittyy luontoon ja kasvun teemoihin sekä luonnon systeemeihin. Siinä pronssiin valettujen puiden juuret ja oksat kasvavat esiin kuparisista rungoistaan. Puu on ikään kuin jaettu kahdeksaan osaan, mutta osien loogista ja luonnollista järjestystä on muutettu.

Näyttelyn muut teokset niveltyvät puolestaan taiteilijalle läheiseen ajan käsitteeseen. Kwade käsittelee taiteessaan tilaa, materiaa ja ajan käsitettä, ja tätä kautta todellisuuden olemukseen liittyviä suuria kysymyksiä. Mikä tekee asioista sen, mitä ne ovat – vai voisiko kaikki olla aivan toisin?

”Konsepti antaa uudenlaisen mahdollisuuden syvälliseen yhteistyöhön ajankohtaisen nykytaiteilijan kanssa, ja se on myös uusi tapa avata Saastamoisen säätiön kokoelmassa olevien merkittävien taiteilijoiden tuotantoa yleisöillemme”, iloitsee EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama.

Berliinissä asuva ja työskentelevä Alicja Kwade (s. 1979 Katowice, Puola) on palkittu kansainvälisen nykytaiteen nouseva nimi, jonka teoksia on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut esillä niin Venetsian biennaalissa kuin maineikkaissa museoissa. Alicja Kwaden teoksia on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä, muun muassa Hamburger Bahnhofissa Berliinissä, Whitechapel Galleriassa, Lontoossa sekä Charlottenborgin taidehallissa Kööpenhaminassa, jossa Kwaden näyttely on parhaillaan esillä.

Näyttelyn ovat kuratoineet Marie Nipper (Creator Projects), sekä EMMAn näyttelyintendentti Arja Miller. Marie Nipper on Copenhagen Contemporaryn johtaja. Hän työskenteli aiemmin ARoS Art Museumin pääkuraattorina sekä Tate Liverpoolin vanhempana kuraattorina.

Näyttelyyn aikana ilmestyy laaja Alicja Kwaden tuotantoa valottava julkaisu, jonka kustantajana toimii Hatje Cantz ja Roulette Russe. Julkaisu on yhteistyöhanke, jossa EMMA ja Saastamoisen säätiö ovat mukana